AKTUELNO

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće u narednom ciklusu Lige nacija protiv selekcija Mađarske, Turske i Rusije, određeno je žrebom u Amsterdamu.

Srbija će igradi protiv Rusije, Mađarske i Turske. I to su bili najteži mogući rivali, timovi koji su znali da odigraju sjajno na najvećim fudbalskim smotrama.

Rusija je na nedavno završenom SP odigranom u njihovoj zemlji takmičenje završila u četvrtfinalu porazom od Hrvatske posle penala sa 4:3, pa nema sumnje da su silno motivisani da naprave dobar rezultat.

Mađarska je bila najprijatnije iznenađenje poslednjeg Evropskog prvenstva kada je stigla do osmine finala gde je bolja od njih bila Belgija sa 4:0, što svedoči da je fudbal kod njih u usponu. I za kraj selekcija Turske koja igra promenljivo, ali s vremena na vreme ozbiljno iskoči. Oni su sjajno igrali u kvalifikacijama za EP i stigli do drugog mesta odmah iza svetskog prvaka Francuske, a imali su tek dva boda manje (25-23).

Pre početka izvlačenja kuglica objašnjeno je kako će biti izvučeno 55 reprezentacija, koje su podeljene u četiri divizije. Divizije A , B i C imaju četiri grupe po četiri tima, a počinje se od divizije D koja ima nešto komplikovanije izvlačenje sa jednom grupom od tri i jednom od četiri ekipe. Dakle, neophodno je da se formiraju grupe u diviziji D i C, da bi "orlovi" saznali rivale.

Parove je izvlačio legendarni Portugalac Luiš Figo.

A divizija:

Grupa 1: Poljska, Bosna i Hercegovina, Italija, Holandija

Grupa 2: Island, Danska, Belgija, Engleska

Grupa 3: Hrvatska, Švedska, Francuska, Portugal

Grupa 4: Nemačka, Ukrajina, Španija, Švajcarska

B divizija:

Konačno će "orlovi" saznati rivale! Srbiji će (ne)sreću doneti legendarni vezista Holandije Rafael van der Vart. Prvo je izvukao karticu sa imenom Rumunije! Srbija će imati pakleno težak zadatak protiv velikih imena! Teže kao da nije moglo!

B1: Rumunija, Severna Irska, Norveška, Austrija

B2: Izrael, Slovačka, Škotska, Češka

B3: Mađarska, Turska, Srbija, Rusija

B4: Bugarska, Republika Irska, Finska, Vels

C divizija:

Foto: Tanjug AP/Peter Dejong

Filip Senderos, legendarni štoper Švajcarske, bio je zadužen za izvlačenje kuglica. Četiri reprezentacije će biti smeštene u četiri grupe. Švajcarac je najpre izvukao kuglicu sa ceduljicom na kojoj je pisalo - Azerbejdžan. Zatim Jermenija i Moldavija i tako redom svih 16 selekcija.

C1: Azerbejdžan, Luksemburg, Kipar, Crna Gora

C2: Jermenija, Estonija, Severna Makedonija, Gruzija

C3: Moldavija, Slovenija, tzv. Kosovo, Grčka

C4: Kazahstan, Litvanija, Belorusija, Albanija

D divizija:

Malta je prva izvučena! San Marino je bio sledeći tim, pa Andora. Izvlačenje teče prilično brzo! Letonija i Lihtenštajn su izvučeni pre Farskih Ostrva, a poslednji tim je izvukao Dejvid Siman - Gibraltar.

D1: Malta, Andora, Letonija, Farska Ostrva

D2: San Marino, Lihtenštajn, Gibraltar

Detaljnije o Ligi nacija:

Evropska kuća fudbala (UEFA) prošle godine je ponosno najavila projekat Lige nacija, a on se neće obustaviti nakon jedne sezone. Trećeg marta, međunarodni dan het-trikova u fudbalu, rezervisan je za izvlačenje kuglica u ovom takmičenju.

Delegacija Srbije koja se nalazi u Amsterdamu u sastavu predsednik Slaviša Kokeza, potpredsednikom Marko Pantelić i generalni sekretar Jovan Šurbatović prisustvovaće žrebu.

#Liga Nacija

#Sport

#fudbal

'