AKTUELNO

Legendarni Edson Arantes de Nasimento ili samo Pele je sve lošijem zdravstvenog stanja. Ovaj 79-godišnjak je pre godinu dana završio u pariskoj bolnici zbog infekcije mokraćnog sistema, a od tog trenutka mu je zdravlje sve gore.

Brazilci svedoče da su mu kosti veoma lomiljive, da je zamenio kuk i da nije imao adekvatan tretman u bolnici, što je rezultiralo da ima ozbiljnih problema sa kretanjem. Sve to ga je bacilo u depresiju. Njegov sin je kratko poručio za brazilski "Globo":

- On je kralj, uvek je bio tako prepoznatljiva figura, a danas ne može da hoda.

Brazilac je nekada bio najbolji fudbaler sveta i po mnogima je i danas neprevaziđen. Osvojio je tri Mundijala (1958, 1962. i 1970.), priča se da je postigao više od hiljadu golova i postao ikona fudbala. Danas Pele stan napušta samo u invalidskim kolicima i to uz nečiju pomoć, a on izuzetno teško proživljava:

- Sramota ga je, ne želi da izađe iz kuće, da bude viđen, ma bilo što za što mora napustiti kuću. Zapravo, veoma je ograničen i povučen - otkriva njegov sin.

Njih dvojica su imali velike nesuglasice, pa čak i sukob kada je Pele odlučio da iznenada prekine rehabilitaciju nakon operacije kuka. Ovo je kasno stvorilo još neke probleme, a ovog leta treba da proslavi 50 godina od poslednje, treće titule.

#Edson Arantes de Nasimento

#Pele

'