AKTUELNO

Fudbalski savez Srbije večeras proslavlja veliki jubilej i obeležava jedan vek od osnivanja.

U Narodnom pozorištu u Beogradu će od 18 sati biti održana Svečana akademija, na kojoj će se gosti ceremonije i gledaoci pored malih ekrana podsetiti svih velikih događaja iz stogodišnje istorije fudbala na prostorima nekadašnje Jugoslavije i Srbije.

- Ovo je veliki događaj za Fudbalski savez Srbije i fudbal u našoj zemlji. Više od jednog veka se lopta kotrlja na našim terenima i uveseljava navijače, koji su odavno shvatili da je ovo najpopularnija igra kod nas. Ponosni smo na to što možemo na ovoj svečanoj akademiji da se prisetimo davne 1919, kada je prvi put osnovan Fudbalski savez - rekao je juče, za "Novosti", u najavi ovog događaja, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović.

Prvi čovek naše kuće fudbala Slaviša Kokeza će biti domaćin svečanosti u Narodnom pozorištu. Očekuje se dolazak mnogobrojnih zvanica, od vrha države do vrha evropskog i svetskog fudbala.

- Predsednik UEFA Aleksander Čeferin će dobiti od predsednika Kokeze najviše prizananje - "Zlatnu značku" Fudbalskog saveza Srbije, dok će nekadašnji generalni sekretar FSS Zoran Laković poneti Specijalno priznanje za razvoj srpskog fudbala - otkriva Šurbatović.

Scenario večerašnje Svečane akademije je posebno zanimljiv.

- Obeležavanje jednog veka na velikoj sceni Narodnog pozorišta pratiće prigodna predstava, kao i kratak film koji će posetioce i gledaoce TV prenosa podsetiti na neke od najlepših događaja iz stogodišnje istorije Fudbalskog saveza - naglašava Jovan Šurbatović, koji je prekjuče bio i na proslavi sto godina Fudbalskog saveza Vojvodine.

Inače, davnog 14. aprila 1919, u Zagrebu je osnovan Jugoslovenski nogometni savez, koji je radio sve do 1941, a kao Fudbalski savez Jugoslavije je počeo sa radom 8. septembra 1948. Ali fudbal u našoj zemlji ima značajno dužu istoriju, pošto je, prema zvaničnim podacima, prva fudbalska utakmica odigrana još 31. maja 1896. na terenu pored kule Nebojša u Beogradu, u organizaciji Gimnastičarskog društva "Soko". Ipak, od 1919. do danas, kada se obeležava ceo vek od osnivanja, naša kuća fudbala, koja je i pravna naslednica svih prethodnih saveza, funkcionisala je još pod imenima FS SFR Jugoslavije, SR Jugoslavije, Srbije i Crne Gore i Srbije.

Danas u Srbiji postoji 2.770 registrovanih klubova, ima ukupno 365 liga u kojima se odvijaju takmičenja, 120.194 registrovana igrača, 4.901 trenera sa diplomom, 4.032 sudija...

Savez koji je osnovan 1919. je već 4. maja 1921. primljen pod okrilje svetske kuće fudbala (FIFA), a 1954. i u UEFA.

"ZLATNA LOPTA"

Na večerašnjoj Svečanoj akademiji, FS Srbije dodeliće i tri "Zlatne lopte". Pored najavljenih priznanja predsedniku UEFA Čeferinu i našem čoveku u ovoj kući Zoranu Lakoviću, FSS će dodeliti "Zlatnu loptu" najboljem treneru u 2019. Siniši Mihajloviću, dok je za najboljeg fudbalera proglašen kapiten Ajaksa Dušan Tadić. Prvi put će ovo priznanje biti dodeljeno i najboljoj fudbalerki u Srbiji. To je Violeta Slović iz subotičkog Spartaka.

Za sto godina svog postojanja, fudbaleri koje i danas sa setom i radošću nazivamo "naši" bili su junaci nekih od najvećih uspeha u istoriji ove igre. Još od prvog Mundijala 1930. u Montevideu, kada nas je i "Bog video" u polufinalu i kada smo (ne)zvanično osvojili četvrto mesto na svetu. Pa preko finala EP 1960. u Francuskoj i 1968. u Italiji, pa osvajanja četvrtog mesta 1976. godine u Beogradu. Zatim osvajanja prvog mesta na SP za mlade u Čileu 1987. i titule na Novom Zelandu 2015. Pamte se i olimpijsko zlato 1960. u Rimu, srebra na prethodnim Igrama u Londonu 1948, Helsinkiju 1952. i Melburnu 1956, bronza 1984. u Los Anđelesu...

Razne pobede i porazi smestili su se u jedan vek fudbala na ovim našim prostorima. Prilika da se svega prisetimo pruža nam se svima večeras u Narodnom pozorištu u Beogradu. Biće svečano i sa puno ponosa!

ČEFERIN: PRVOKLASAN RAD
PRVI čovek UEFA Aleksander Čeferin uputio je čestitku FSS:

- Želeo bih da čestitam Fudbalskom savezu Srbije stogodišnji jubilej i zahvalim predsedniku Slaviši Kokezi i svima u Savezu na prvoklasnom radu. Takođe, želeo bih da odam priznanje i svim trenerima baznog fudbala, nastavnicima i volonterima koji svakodnevno rade sa decom i brinu o njima na terenima širom Srbije i tako doprinose razvoju fudbala u ovoj zemlji - kaže Čeferin.

#Aleksander Čeferin

#Fudbalski Savez Srbije | FSS

#Slaviša Kokeza

'