AKTUELNO

Srpski fudbalski stručnjak i trener Bolonje Siniša Mihajlović kroz suze zahvalio se svima koji su mu u preoteklih meseci pružili podršku u borbi sa leukemijom.

Kako je to slučaj bio sredinom jula kada je objavio da boluje od teške bolesti, Mihajlović je rešio da ponovo bude potpuno transparentan i javno govori o trenutnoj situaciji.

Foto: Printscreen Facebook/Bologna FC

Kako je konferencija odmicala, Mihajlović se praktično slomio pred kamerama govoreći o svom zdravstvenom stanju i borbi protiv leukemije.

Doktori: Oporavak Mihajlovića ide dobro, ali postoji oprez

Oporavak Siniše Mihajlovića ide u dobrom smeru, ali još uvek mora da postoji oprez, izjavio je doktor Mikele Kalvo koji radi na lečenju trenera fudbalera Bolonje od leukemije. Kalvo, direktor hematološkog odeljenja, na konferenciji za medije u Bolonji, uz Mihajlovića, govorio je o njegovom zdravstvenom stanju posle tri ciklusa hemoterapija i presađivanja koštane srži. -Moramo da ostanemo oprezni. Složena je dijagnoza i radimo najbolje što možemo. Sve ide kako bi trebalo, ali moraćemo da vodimo računa i radovno obavljamo kontrolu, kako stvari ne bi izmakle kontroli - rekao je Kalvo. Na emotivnom izlaganju pred velikim brojem novinara u Italiji, kada Mihajlović nije uspeo da zaustavi suze nekoliko puta, uz prisustvo i podršku celog tima Bolonje, Kalvo je poručio da je optimista. -Rezultati u prvom ciklusu su veoma pozitivni, ćelije koje su držale tumor su nestal i sada se nastavlja normalna funkcija. U drugom smo nastavili sa istim lekovima i metodama, ali je drugi ciklus kraće trajao. Pronašli smo kompatibilnog davaoca koštane srži - otkrio je on i potom se zagrlio sa Mihajlovićem. Kalvo je naglasio da krug lečenja nije zatvoren i da mora da se nastavi oporavak. Na njegove reči nadovezala se doktorka Frančeska Bonifaci da nema komplikacija i da je zadovoljna trenutnim stanjem, ali i da još uvek mora da postoji oprez. -Prvih 100 dana je delikantno, ostalo je još samo 30. Povratak normalnom životu Siniše mora da ide postepeno i tako ćemo da vršimo procene. Svakako se može reći da je u odličnom stanju - dodala je Bonifaci. Mihajlović je 13. jula objavio da boluje od leukemije, ali je i pored toga vodio Bolonju na četiri utakmice u Seriji A, uporedom sa lečenjem od opake bolesti.

Siniša o stanju govori u pratnji lekara Polisijana Orsole.

- Četiri teška meseca su iza mene. Bio sam na Institutu "Sant Orsola" gde sam imao hemioterapije i svojim jakim karaketerom sam izgurao sve to. U tim trenucima je potrebna velika mentalna snaga, koju sam dobijao i od stručnjaka na Institutu. Svi su bili maksimalno posvećeni meni, da nije bilo svih tih ljudi ne bih bio sada ispred vas. Hvala mojoj supruzi Arijani koja ja zajedno sa mnom prilazila kroz taj strašan period - rekao je Siniša na početku obraćanja, a zatim se ponaosob zahvalio svim doktorima, a potom i zaplakao.

- Izvinite, emocije su me obuzele. Izvnite što plačem - rekao je Siniša grcajući.

Konferencija za medije izazvala je veliko interesovanje u Italiji, a njoj su prisustvovali i svi igrači Bolonje koji su Sinišu pozdravili aplauzom, a nakon uvodne reči vratili se treningu. Siniša ih je srdačno pozdravio i u šali poručio:

- Hvala vam svima. A vi momci, trebalo bi da budete na terenu i da trenirate, ali sve činite da izbegnete trening - našalio se Miha već na početku, a oglasio se i lider Blerim Džemaili.

Foto: Facebook.com/ Bologna Fc 1909

- Nedostajao si nam mnogo, veoma smo srećni što si opet ceo dan sa nama. Znamo da nisi srećan zbog naših poslednjih partija, ali pokušaćemo to da popravimo - poručio je kapiten Bolonje.

Posle pitanja novinara upućenih doktorima, reč je opet dobio Siniša.

-Hvala mojoj porodici. Mojoj jedinstvenoj supruzi Arijani, mojoj deci - rekao je Siniša, zastao i opet zaplakao, a potom nastavio:

-Moja broba protiv leukemije je bila posvećena mojoj porodici, mojoj deci... Oni su još mladi, potreban sam im. Bio sam jak i zbog moje majke i brata koji su u Srbiji - rekao je Miha i poslao poruku svima koji se nalaze u istoj situaciji.

-Ne smete odustati, morate biti jaki. Zaplakati ako treba. To je jedna bolest koja, kada uđete u sve to morate izgurati do kraja. Nema nazad. Nikada nisam izgubio volju da se borim, to je u mom DNK. Postoji mnogo komplikacija, ali moraš da se boriš. Za sve ovo moraš da imaš 'jaku glavu'. Opasnost i strah postoje, ali ne odustajem. Izlazio sam i na teren, to mi je davalo snagu, iako sam imao osećaj slabosti. To su teški momenti. Svako jutro moram da pijem veliku količinu lekova, ali to je cena zdravlja - bez ustezanja otkrio je Siniša.

-Imao sam problema i sa hranom. Izgubio sam osećaj za ukus. Dobijao sam hranu 'kroz vene'. Pre ulaska u bolnicu, jedna od mana je bila ta što sam uvek bio nestrpljiv. Sada kada sam izašao shvatio sam da je strpljenje jedna velika vrlina. Svakog dana se trudim da udahnem novi život - kaže Miha kroz suze.

-Ne želim da se više priča o Mihajloviću koji boluje od leukemije, već o Mihajloviću koji je trener Bolonje. Stalno sam na neki način bio u kontaktu sa klubom, kako preko Skajpa, tako i preko drugih kontakata, bio sam 'prisutan'. Želim da vidim jednu uspešnu Bolonju, da se vratim fudbalu... Ne želim da se vraćam u bolnicu, hoću da se budim kod kuće, da razmišljam o pozitivnim stvarima, da ponovo osećam život - kazao je Mihajlović.

Da podsetimo, Mihajlović je otpušten iz klinike Sant Orsola 22. novembra pošto mu je 29. oktobra urađena transplatacija koštane srži nepoznatog donora.

- Opšte stanje pacijenta i njegovi hematološki nalazi su zadovoljavajući - navodi se u kratkom saopštenju Bolonje.

#Siniša Mihajlović

'