AKTUELNO

Organizacija utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva 2020. godine mogla bi Rusiji da bude ugrožena, posle preporuke Svetske antidoping agencije (WADA) da se toj zemlji zabrani da organizuje sportske događaje u naredne četiri godine.

Rusija bi mogla da bude suspendovana i sa Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, nakon što je isključena sa Zimskih olimpijskih igara prošle godine u Pjongčangu i ostalih velikih takmičenja zbog rasprostranjenog dopinga sportista.

Komitet WADA za ispitivanje usaglašenosti (CRC) preporučio je niz mera, nakon što je odlučio da je u radu Ruske antidoping agencije (Rusada) bilo nedoslednosti u predatim antidoping podacima, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Jedan od predloga je da se oduzme pravo Rusiji da organizuje utakmice na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2020. godine.

Na stadionu u Sankt Peterburgu trebalo bi da se odigraju utakmice u jednoj od grupa na turniru, kao i četvrtfinalna utakmica.

Izvršni komitet WADA razmotriće predloge i doneće odluku 9. decembra u Parizu.

- U naredne četiri godine, ulazimo u novu fazu krize oko ruskog dopinga. Ima mnogo problema u sportu ovde, ali najteže i najtragičnije je to što su naši sportisti postali taoci postupaka naših sportskih zvaničnika. Moramo da idemo ka pravim promenama. Trebaju nam novi sportski lideri - rekao je predsednik Rusada Juri Ganus za Frans pres.

Preporuke CRC odnose se u glavnom na nedoslednosti primećene u dokumentaciji koje je antidoping laboratorija u Moskvi predala WADA ovog januara.

Između ostalog, preporučeno je da se u naredne četiri godine Rusiji ne dozvoli da organizuje međunarodna takmičenja, kao i da ta zemlja nema pravo da se kandiduje za Olimpijske i Paraolimpijske igre 2032. godine, bez obzira da li će proces kandidature početi posle preporučene četiri godine.

#Organizacija utakmica Evropskog fudbalskog prvenstva 2020.

#Rusija

#WADA

'