AKTUELNO

O tome kako se nebo otvorilo i kako je stadion eksplodirao, naslušali smo se ovih 28 godina baš često. Nema zvezdaša koji kao Očenaš i dan-danas deklamuje sastav tima koji je 24. aprila 1991. godine u revanšu polufinala Kupa šampiona eliminisao slavni Bajern Minhen.

Imao je Bajern tog aprila 2:1 i produžetke u džepu, ali se Klaus Augentaler potrudio da autogolom digne zvezdaše na noge i u nebesa, a da golmana Rajmona Aumana i ostale svoje saigrače pobaca na - travu. Iako je u 67. minutu meča taj isti igrač doneo izjednačenje i nadu svom timu, kasnije je postao ubedljivo najveći tragičar polufinala. Danas Bajern Minhen opet dolazi u goste Zvezdi, danas su neka druga fudbalska vremena i danas se u fudbalskom svetu pitaju uglavnom Nemci.

Foto: Printscreen YouTube/ Crvena zvezda

Novosti donose sećanje na tu utakmicu prelistavajući arhivske strane tog lista od aprila 1991. godine, kao i da je više nego jasno da je Jugoslavija krupnim koracima trčala ka svom kraju, a da je Crvena zvezda još krupnijim koracima išla ka tituli prvaka Evrope. Sastavljena od igrača čija je svlačionica u stvari ličila na Jugoslaviju u malom. "Kroz pakao do Barija", "Marka pala na 'Marakani'", "Plače cela Nemačka", "Želja duga pola veka", "Zvezda sija do Tokija", "Kroz pakao do raja"... samo su neki od naslova koji svedoče o ludoj fudbalskoj noći u kojoj je Zvezda uz znanje, upornost, ali i (ne)srećan auto-gol Augentalera otvorila vrata fudbalske slave i ispisala jednu od mnogih zlatnih stranica klupske istorije.

Foto: Printscreen YouTube/ Crvena zvezda

Dvojica aktera čuvenog polufinala Zvezda - Bajern dobili su od izveštača "Novosti" u izveštaju sa beogradskog revanš meča čiste - desetke! Bili su to Siniša Mihajlović i švajcarski sudija Bruno Galer. Belodedić, Savićević zaslužili su devetke, a događaji na terenu doveli su do retko viđene euforije.

Foto: Printscreen YouTube/ Crvena zvezda

Ulice Beograda su do Trga republike bile pune navijača koji su odmah posle utakmice skidali stative, prečke i mreže sa golova. Delovi jedog od golova završili su u Kninu i bili nekoliko godina navijački simbol tog grada...

Foto: Printscreen YouTube/ Crvena zvezda

Padali su u sezoni 1990/1991 pred Zvezdom redom Grashopers (1:1, 4:1), Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo Drezden (3:0, 2:1), Bajern Minhen (2:1, 2:2) i u finalu posle penala Olimpik Marselj (5:3). Jugoslavija se ubrzo raspala, kao i šampionski tim Zvezde. Dugo su crveno-beli čekali da ponovo vide evropsku fudbalu elitu. I danas su u njoj, drugu sezonu zaredom.

ČESTITKE I IZ ZAGREBA

U danima euforije i slavlja Crvenoj zvezdi su stizali telegrami čestitki i telefonski pozivi sa svih strana. "Bravo, dečki, tako se igra nogomet. Želimo vam sreću u Bariju", satajalo je u telegramu zagrebačkog Dinama, a nekoliko minuta posle eliminacije Bajerna generalnog sekretara Cvetkovića telefonom je pozvao i Ćiro Blažević. "Hvala tebi, mili rode, što idemo preko vode", bila je jedna od čestitki navijača iz Benkovca.

Foto: Printscreen YouTube/ Crvena zvezda

KROSOV REVANŠ ZA "HLADAN TUŠ"

Prvi put posle šokantnog ispadanja iz polufinala Kupa šampiona, Bajern je sledeći put gostovao 2007. godine u Beogradu. Bio je to meč 1. kola Kupa UEFA koji se igrao u čudnom formatu (bez revanš mečeva, pet ekipa u grupi). Zvezda je do 86. minuta vodila 2:1 golovima Koromana i Milijaša. Miroslav Klose je u 20. minutu doneo prvo, pa u 86. minutu i drugo izjednačenje. Šok je usledio u 90. minutu kada je Toni Kros ohladio skoro 40.000 navijača.

#Bajern Minhen

#FK Crvena Zvezda

'