AKTUELNO

Fudbaleri Crvene zvezde remizirali su sa Jang Bojsom 1:1 (0:0) u revanšu u Beogradu i drugu godinu u nizu izborili plasman u Ligu šampiona.

Kao i prošle godine protiv Salcburga, crveno-beli su prošli među 32 najbolja tima zahvaljujući više golova u gostima jer je u Bernu bilo 2:2.

Ni sada nije moglo da prođe bez drame u sjajnoj atmosferi pred oko 55.000 gledalaca na stadionu "Rajko Mitić", pošto su gosti izjednačili osam minuta pre kraja nesmostrenom reakcijom Mohameda El Fardua Bena.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Ipak, odbrana prvaka Srbije je izdržala do kraja i održala gol zlata vredan Alekse Vukanovića u 59. minutu za "pobednički" remi. U pravoj "šahovskoj" partiji ekipa Vladana Milojevića je ponovo izborila mesto u samom kremu evropskog fudbala drugi put uzastopno i ispisala istoriju kao jedini iz Srbije kojoj je to pošlo za rukom.

Žreb za grupnu fazu Lige šampiona na programu je u četvrtak, opet sa kuglicom imena Crvene zvezde u četvrtom šeširu.

Fudbaleri Zvezde u borbenom vozilu od stadiona do Autokomande

Zvezdini igrači su se posle utakmice protiv Jang Bojsa, borbenim vozilom provozali su noćas od stadiona "Rajko Mitić" do Autokomande i nazad, bučno proslavljajući sa navijačima plasman u elitno takmičenje drugu godinu za redom.

Foto: Printscreen Tanjug video

Igrači su se provozali na borbenom vozilu sa tablicama Crvene zvezde uz pesmu i vatromet, koji su koristili iz vozila.

Milojević: Igram da bih pobedio, opet sam srećnik...

Trener fudbalera Crvene zvezde Vladan Milojević rekao je ponosan na novi veliki uspeh i drugi plasman u Ligu šampiona u nizu.

- Ponosan sam, napravljen je lep uspeh i ostvaren veliki cilj. Od prvog dana priprema smo imali veliku želju da ponovimo prošlogodišnje iskustvo. Znali smo da nije lako, ali u životu ništa nije lako. Bog nas je nagradio da ponovo budemo učesnici LŠ i to je fantastičan uspeh za igrače pre svih, a onda i klub - rekao je Milojević sinoć na konferenciji za medije posle utakmice.

Foto: Tanjug

On je dodao da je dobra stvar što će u Beograd ponovo doći najveći evropski klubovi da, kako je naglasio, vide lep grad i upoznaju srpsku tradiciju.

- Izbacili smo jako dobrog protivnika, nije nas iznenadio i ostaće zapamćen rezultat da smo ušli u istoriju. Puno smo respektovali Jang Bojs, ne susrećemo se sa tako brzim igračima, postoji strah da se ne pogreši. Ipak, na poluvremenu smo pricali da se opustimo i izgledalo je mnogo bolje u nastavku - kazao je trener fudbalera Crvene zvezde.

Marin: Srbija i Crvena zvezda zaslužuju Ligu šampiona

Kapiten fudbalera Crvene zvezde Marko Marin, posle plasmana u Ligu šampiona, izjavio je da klub i cela Srbija zaslužuju mesto u elitnom takmičenju.

- Ovaj stadion, ovi navijači, ova država cela je zaslužila da Crvena zvezda igra Ligu šampiona. Da najveće ekipe dođu na naš stadion. Dali smo sve od sebe, Liga šampiona je bila stalni fokus. Eto, ispunili smo to - rekao je Marin.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Kako je naglasio, bilo je teško igrati protiv Jang Bojsa (1:1) u Beogradu isto kao u Bernu (2:2).

- Nismo ni očekivali da ćemo imati laku partiju. Taktički smo odigrali dobro prvo poluvreme, ne znam da li su imali jednu šansu. Borili smo se i čekali smo našu šansu. Fantastičan gol smo dali, posle sprinta preko pola terena. Zasluženo. Imali su fazu u drugom poluvremenu, gde smo se obranili. Tako se ulazi u Ligu šampiona - zaključio je Marin.

Vukanović: Nisam junak, već samo pion koji je odradio posao

Fudbaler Crvene zvezde Aleksa Vukanović rekao je, nakon večerašnjeg plasmana u Ligu šampiona, da nije on junak crveno-belih, već da je bio samo pion koji je odradio deo posla.

- Želim da zahvalim navijačima pre svega koji su došli da nas podrže u ovolikom broju, hvala im od srce. Nisam ja junak, nego cela ekipa, stručni štab i svi ostali. Ja sam samo pion koji je odradio deo posla, zahvalan sam svima - rekao je Vukanović.

Degenek:  Zbog ovoga se živi - Slavio bih mesec dana

Odbrambeni fudbaler Crvene zvezde Miloš Degenek poručio je da se baš zbog takvog podviga i jakih emocija vratio među crveno-bele.

- Zbog ovog sam se vratio, dao sam sve od sebe...Verovao sam u tim, u Zvezdu, sad mogu samo da plačem. Bog nam je dao ovakvu sreću  rekao je Degenek odmah posle utakmice.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Bez drame nije moglo, ali to je Zvezda, naglašava povratnik iz Saudijske Arabije.

- Ovako je i slađe. Zbog ovoga se živi, hiljade ljudi, sjajno - rekao je australijski reprezentativac, uz dodatak da bi sada slavio mesec dana.

Jovančić: Veliki uspeh što dve godine za redom igramo LŠ

Vezni fudbaler Crvene zvezde Dušan Jovančić rekao je da plasman u grupnu fazu Lige šampiona drugu godinu za redom veliki uspeh.

- Mislim da smo odigrali taktički utakmicu, neutralisali njihove fizičke prednost, brzinu i snagu. Atmosfera je bila neverovatna, sve je bilo sjajno. Veliki uspeh što dve godine za redom igramo Ligu šampiona, a tri Evropu - rekao je Jovančević novinarima posle meča.

Foto: Tanjug/Filip Krainčanić

Jedan od najboljih igrača na revanš meču protiv Jang Bojsa upitan je i da li bi ponovo voleo da dobije sličnu grupu kao prošle sezone, kada su crveno-beli u grupnoj fazi igrali protiv Liverpula, Napolija i Pari Sen Žermena.

- Sa jedne strane bih voleo, a s druge ne bih. Nisam ni razmišljao, neka bude kako bude - zaključio je Jovančević.

Zvezdi od UEFA najmanje 20 miliona zbog plasmana u LŠ

Fudbalski klub Crvena zvezda dobiće 15,2 miliona evra nagradu od UEFA samo za plasman u Ligu šampiona, nakon što je eliminisao Jang Bojs u plej-ofu za elitno takmičenje. Crveno-beli su drugu godinu zaredom među 32 najbolja tima, što znači da će dobiti veliku finansijsku injekciju. Kako je UEFA ranije objavila raspodelu novca, prvaku Srbije sleduje 15,2 miliona kao učesniku grupne faze LŠ, plus dodatnih oko dva miliona na osnovu 10-godišnjeg koeficijenta, ali i razni prihodi od prodaje ulaznica, marketinga, TV prava... Kada se sabere sve bez daljeg učinka na terenu, Crvena zvezda će imati prihod između 20 i 25 miliona evra. I to nije sve jer u slučaju pobede nagrada je 2,7 miliona evra, za remi 900.000, a Zvezda se nada novim bodovima nakon što je prošle godine osvojila četiri u preteškoj grupi sa Liverpulom, Pari Sen Žermenom i Napolijem.

#FK Crvena Zvezda

'