AKTUELNO

VAR sistem je od ove sezone uveden i u mečevima plej-ofa za Ligu šampiona, tako da će ovaj video-nadzor za sudije debitovati danas na stadionu "Rajko Mitić" u revanšu protiv Jang bojsa.

Crvena zvezda je još prošle godine ugradila potrebnu instalaciju za digitalne TV prenose, pa će UEFA postaviti svoju opremu i rukovoditi VAR-om iz reportažnih kola van stadiona, dok će VAR sudije biti smeštene u svom komfornom vozilu, koje će, izvesno, biti parkirano iza južne tribine stadiona "Rajko Mitić".

Nosilac TV prava - Arena sport, obezbedio je prenos sa 15 kamera, dok će ona 16. biti mobilna i pratiće glavnog arbitra pored televizora koji će biti postavljen iza klupe za delegata ispod zapadne tribine. Sama tehnologija i proces funkcionisanja nijesu toliko komplikovani, u Crvenoj zvezdi mogu samo da se nadaju da arbitar neće morati da koristi tehnologiju kao što je Holanđanin Deni Makeli to učinio na stadionu "Švajcarska", kad je zbog prekršaja Boaćija nad Ngameluom promenio odluku i dosudio penal, iz koga je Oro postavio konačnih 2:2.

GLEDAJU SE ČETIRI SITUACIJE

Pred meč u Bernu, UEFA je novinarima dala pamflet sa uputstvom o tome u kojim se slučajevima koristi VAR. Na slici je jasno pokazano da će sudija dobiti signal iz VAR kola kad je u pitanju:1. kod golova 2. kod incidenata u šesnaestercu 3. kad je reč o crvenom kartonu 4. kad ne može da identifikuje igrača, odnosno kad je u dilemi koji je fudbaler

#VAR

'