AKTUELNO

U Splitu je posle duge i teške bolesti, u 69. godini preminuo istaknuti bivši fudbaler Hajduka i reprezentacije Jugoslavije Jurica Jerković.

Kroz 10 seniorskih sezona u Hajdukovom dresu, s čuvenom "desetkom" na leđima, Jerković je sakupio 529 nastupa i postigao 219 pogodaka.

Jerković je bio najbolji igrač velike Hajdukove generacije koja je u 70-im godinama prošlog veka harala terenima tadašnje države, pod vođstvom legendarnog trenera Tomislava Ivića. U Split su tada stigle tri titule prvaka Jugoslavije i pet uzastopnih trijumfa u Kupu. Bio je neizostavni reprezentativac Jugoslavije više od 10 godina.

Foto: Printscreen YouTube/Amir Šakić

Učestvovao je na Svetskim prvenstvima 1974. godine u Nemačkoj i 1982. u Španiji, kao i na Evropskom prvenstvu 1976. godine u Zagrebu i Beogradu, gde je Jugoslavija osvojila četvrto mesto.

Za seniorsku reprezentaciju odigrao je 43 utakmice i postigao šest pogodaka.

Igračku karijeru je posle Hajduka nastavio u Švajcarskoj, gde je sedam godina igrao za Cirih, a karijeru završio 1985. godine u dresu Lugana.

Po završetku karijere bio je prvi sportski direktor Hajduka od 1986. do 1990. godine.

Jerković je imao čast da igra s reprezentacijom Jugoslavije 1971. godine protiv Brazila na Peleovom oproštaju, kad se na "staroj" Marakani okupilo 200.000 gledatelja.

Hajdukova "desetka" je sedam minuta pre kraja postigla pogodak za konačnih 2:2.

Jurica Jerković biće sahranjen u krugu porodice.

#Smrt

#Split

'