AKTUELNO

Predstava "Ekvus" Pitera Ssefera u režiji i adaptaciji Marka Manojlovića biće premijerno izvedena u četvrtak, 15. novembra, u Beogradskom dramskom pozorištu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Krimi dramu o psihijatru i njegovom pacijentu - adolesecntnu koji boluje od patološke, religijske opsesije konjima, Šefer je napisao 1973. godine po istinitom događaju.

Klasične dramske strukture, ovaj komad zapravo dotiče teme društveno prihvatljivog ponašanja u konstrastu sa instiktivnim, ritualnim, animističkim, te dovodi u pitanje smisao civilizacijskih normi.

Izmaštana religija o božanskom konju (na latinskom "equus") poremećenog adoloscenta poslužila je Sseferu da kroz popularni žanr preispita arhetipske, apolonijske i dionizijske postulate ljudskog ponašanja i sistem vrednosti.

Manojlović je rekao da "Ekvus" problematizuje svrhu ljudskog postojanja i postavlja pitanje da li je jedan dan sa ushićenjem i produhovljenošću vredniji od 80 godina običnog života. U predstavi igraju Vojin Chetković, Miodrag Dragićević, Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Anka Gaćeša Kostić i Ana Čupić.

Ćetković je rekao da ga tema predstave vrlo interesuje i da mu je drago što se vraća na scenu koju smatra jednom od najlepših u Srbiji i na kojoj je imao neke od najznačajnijih premijera koje su bile prekretnica u njegovoj karijeri.

Tomić je priznao da se tokom prošle godine, na sahrani svoga dede, suočio jasno sa svešću da će i sam, kao i svi drugi ljudi, umreti i da mu je zbog toga predstava "Ekvus" važna kao "kalup ili mehanizam u koji takva iskustva se mogu uliti".

Komad je bio izuzetno popularan - brodvejska verzija sa Entoni Hopkinsom izvedena je više od 1.000 puta i nagrađena nagradom "Toni" za najbolju dramu 1975. godine, da bi 1977. reditelj Sidni lamet snimio ekranizaciju sa Ričardom Bartonom u ulozi psihijatra i film je imao tri nominacije za Oskara, uključujući i za najbolji scenario.

"Ekvus" je obnovljen na londonskom "Vest Endu" 2007. i u toj predstavi je pozorišni debi imao Danijel Redklig, zvezda serijala o Hariju Poteru. Scenograf predstave u BDP-u je Vesna Popović, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Samir Hodović, scenski pokret su osmislili Damjan Kecojević i Milica Pisić.

#Predstava

'