AKTUELNO

Na današnji dan Fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je u Beču Austriju rezultatom 2:0 i postala finalista Evropskog prvenstva u Švedskoj.

354 - Rođen je Aurelije Avgustin, episkop u rimskoj severnoj Africi, najznamenitiji predstavnik rane hrišćanske misli. U ključnom delu "O državi Božjoj" pravio je razliku između idealne, večne, "države Božje" i privremenih, prolaznih oblika zemaljske vlasti. To delo je dugo bilo doktrinarni osnov crkvene kritike svetovnih ustanova. Ostala dela: "Ispovesti".

1093 - Umro je škotski kralj Malkolm III, tokom petog bezuspešnog pokušaja da pokori Englesku. Na vlast je došao 1057. pošto je u bici potukao i ubio kralja Makbeta, osvetivši mu se tako za ubistvo svog oca kralja Dankana I 1040.

1312 - Rođen je engleski kralj Edvard III, koji je tokom vladavine od 1327. do 1377. osvojio Škotsku. Izazvao je Stogodišnji rat s Francuskom kad se 1340. proglasio i kraljem te zemlje.

1782 - Rođen je švedski pisac Esajas Tegner, jedan od najistaknutijih pesnika romantičara. Dela: ciklus pesama "Saga o Fritjofu", pesme "Večitost", "Švedska", "Ptice selice", "Skidbladner".

1831 - Rođen je škotski fizičar Džejms Klerk Maksvel, najveći teorijski fizičar 19. veka. U oblasti elektromagnetizma formulisao je Maksvelove jednačine, stvorio elektromagnetsku teoriju svetlosti, dao teorijski osnov radio-talasa i radio-tehnike, matematički formulisao mnoge pronalaske Majkla Faradeja, razvio talasnu teoriju svetlosti i elektromagnetsku teoriju etera.

1850 - Rođen je škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson, izvrstan stilista, literata čije delo odiše retkom toplinom. Stivenson je veličao odvažnost, optimizam i romantičan odnos prema životu. Dela: romani "Ostrvo s blagom", "Oteti", "Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda", "Gospodar Balantrea", pripovetke "Nove priče iz 1001 noći", putopis "Putovanje s magarcem", eseji "Virginibus puerisque".

1868 - Umro je italijanski kompozitor Djoakino Antonio Rosini, autor 39 opera. Komponovao je u romantičarskom stilu, duhovito, spontano i originalno. Dela: opere "Seviljski berberin", "Viljem Tel", "Tankredi", "Otelo", "Semiramida" "Bračna menica", crkvena muzika "Stabat Mater".

1871 - Rođen je novinar i izdavač Vladislav Ribnikar, osnivač lista "Politika", njen prvi direktor i glavni urednik. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, u Parizu i Berlinu radio je kao dopisnik jednog francuskog lista, a po povratku u Srbiju pokrenuo je "Politiku", čiji se prvi broj pojavio 25. januara 1904. Hroničari su zabeležili da je list "mirnim, ozbiljnim i odmerenim tonom" odudarao od tadašnje štampe.

1883 - Ugušena je Timočka buna, koju su vođe Narodne radikalne stranke podigle protiv režima kralja Milana Obrenovića, što je bilo motivisano protivljenjem da se reorganizije vojska. Kralj Milan tada je odlučio da uvede modernu stajaću vojsku namesto dotadašnje takozvane narodne vojske koja je bila neefikasna. Seljaci su sa jedne strane izbegavali vojnu obavezu, a pri tom su odbijali da predaju oružje koje je po ustrojstvu tzv. narodne vojske držano u kućama. Prikupljanje oružja bilo je povod za pobunu. Preki sud je tada osudio na smrt 21 vođu ustanka, a mnoge na dugogodišnju robiju. Smrtna kazna je izrečena i radikalskim prvacima Nikoli Pašiću i Aci Stanojeviću,ali su oni pobegli u inostranstvo. Većinu je Kralj Milan docnije pomilovao.

1899 - Umro je fotograf, grafičar i litograf Anastas Jovanović, prvi srpski fotograf. Godine 1846. postao je vlasnik treće Fojgtlenderove foto kamere u svetu. Kao darovitog crtača knez Miloš Obrenović ga je poslao da studira drvorez i bakrorez u Beču, gde se upoznao i s fotografijom. Zahvaljujući njemu, sačuvani su likovi brojnih istaknutih ličnosti srpske kulture i javnog života njegovog vremena, ali i običnih građana i njihovih porodica.

1903 - Umro je francuski slikar i grafičar Kamij Pisaro, jedan od glavnih predstavnika impresionizma. Slikao je jednostavne pejzaže, mrtve prirode i figure, oprobao se i u grafičkim tehnikama, posebno u bakrorezu. Znatno je uticao na evropsko slikarstvo.

1913 - Grčka i Turska su potpisale sporazum o miru.

1918 - Srpska vojska oslobodila je Suboticu. Grad je i formalno postao sastavni deo Srbije nakon što je Velika narodna skupština u Novom Sadu 25.11.1918. proglasila prisajedinjenje Bačke, Banata u Baranje Kraljevini Srbiji.

1941 - Prvi britanski nosač aviona "Ark Rojal" pogođen je u Drugom svetskom ratu nemačkim torpedom u blizini Gibraltara i potonuo je sledećeg dana.

1942 - Kod Gvadalkanala u Tihom okeanu u Drugom svetskom ratu počela je trodnevna bitka japanske i američke flote i avijacije, koja je označila preokret u ratu na Pacifiku. Japanci su pretrpeli manje gubitke u brodovima, ali je strateški uspeh pripao Amerikancima, koji su pored brodova uništili gotovo kompletnu japansku diviziju.

1944 - Partizanske jedinice oslobodile su Skoplje u Drugom svetskom ratu.

1945 - Francuski general Šarl de Gol izabran je glasovima svih 555 poslanika za predsednika privremene vlade, posle čega je formirao koalicioni kabinet u koji je ušlo i pet komunista.

1945 - Ahmed Sukarno je postao predsednik Indonezije.

1956 - Umro je srpski arheolog Vladimir Petković, profesor Beogradskog univerziteta, član Srpske kraljevske akademije i upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, stručnjak za srpsku srednjevekovnu umetnost. Bio je urednik specijalizovanog časopisa "Starinar" i prvi direktor Arheološkog instituta SANU. Rukovodio je otkopavanjima Stobija i Caričinog Grada. Dela: "Pregled crkvenih spomenika kroz povesnicu srpskog naroda", "La peinture serbe en Moyen age" (Srpsko slikarstvo u srednjem veku), monografije o manastirima Žiča, Ravanica, Studenica, Kalenić i Dečani.

1956 - Vrhovni sud SAD presudio je da je neustavna rasna segregacija u javnim autobusima.

1970 - Hafez el Asad je vojnim udarom bez prolivanja krvi preuzeo vlast u Siriji.

1974 - Umro je italijanski filmski režiser i glumac Vitorio de Sika, jedan od tvoraca neorealizma. Filmovi: "Čistači obuće", "Kradljivci bicikala", "Stanica Termini", "Choćara", "Umberto D.", "Vrt Finci Kontinijevih".

1975 - Svetska zdravstvena organizacija objavila je da su velike boginje prvi put u istoriji iskorenjene u Aziji.

1977 - U znak protesta zbog podrške Moskve Etiopiji tokom sukoba dve zemlje, Somalija je naredila sovjetskim savetnicima da napuste zemlju i zabranila Sovjetskom Savezu korišćenje pomorskih baza.

1980 - Američki svemirski brod "Vojadžer I" poslao je prve snimke Saturna napravljene iz blizine.

1985 - U erupciji vulkana Nevado del Ruis u centralnoj Kolumbiji razoren je grad Armero i poginulo je oko 25.000 osoba.

1989 - Istočnonemačka skupština izabrala je za predsednika vlade komunističkog reformistu Egona Krenca.

1991 - Fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je u Beču Austriju rezultatom 2:0 i postala finalista Evropskog prvenstva u Švedskoj, ali joj je zbog sankcija protiv SRJ kasnije uskraćeno pravo da se bori za tutulu evropskog prvaka.

1994 - Referendumom je 52,2 odsto Šveđana izglasalo pristupanje njihove zemlje Evropskoj uniji.

1995 - U bombaškom napadu islamskih terorista na američki vojni centar u Rijadu u Saudijskoj Arabiji poginulo je sedam lica, uključujući pet Amerikanaca.

1995 - Izraelske trupe su posle 28 godina okupacije napustile Dženin, prvi grad na Zapadnoj obali predat Palestincima u skladu s mirovnim sporazumom Izraela i PLO.

1999 - Britanski bokser Lenoks Luis postao je pobedom nad američkim bokserom Ivanderom Holifildom prvi bokser u 20. veku rođen u Velikog Britaniji koji je osvojio titulu prvaka sveta u teškoj kategoriji.

2000 - Filipinski predsednik Džozef Estrada smenjen je pod optužbom za korupciju.

2002 - Kongres vladajuće Komunističke partije Kine okončao je višemesečna nagađanja, potvrdivši da će Djang Cemin napustiti funkciju generalnog sekretara, čime je raščišćen put za novu generaciju predvodnika najmnogoljudnije zemlje sveta.

2003 - Predsednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović uputio je izvinjenje, prilikom posete Sarajevu, građanima Bosne i Hercegovine, zbog svih nedaća koje su doživeli tokom rata, i pozvao je narode dve zemlje na pomirenje.

2006 - Na referendumu u Južnoj Osetiji 90 procenata glasalih izjasnilo se za nezavisnost od Gruzije. Zapadni zvaničnici ocenili su da je referendum nelegalan, dok je zvanična Moskva zaključila da se referendumski rezultati moraju uvažavati.

2014 - Preminuo je Aleksander Grotendik, jedan od najvećih matematičkih umova novijeg perioda. Iako je rano dosegao sam vrh profesije, brzo se i povukao u anonimnost. Poslednjih decenija živeo je potpuno izdvojeno, posvecćen antiratnom aktivizmu. Rođen u Berlinu 1928. u porodici ruskih Jevreja, veći deo života proveo je u Francuskoj. Grotendikov rad revolucionisao je svetsku matematiku, u oblasti algebre i geometrije. Osim stručnih radova napisao je i knjigu "Žetva i setva" o nemoralu i nepotizmu u matematičkim institucijama.

2015 - U seriji koordinisanih terorističkih napada u Parizu, na šest lokacija, koje su izveli islamski ekstremisti, poginulo je 137 osoba, od čega sedam napadača, 368 je povređeno, gotovo stotinu teško. Najmasovniji je bio zločin u teatru Bataklan, gde je održavan koncert, a francuska policija je talačku krizu u Bataklanu okončala nepun sat posle ponoći.

2017 - U Briselu je potpisan PESCO sporazum o vojnoj saradnji zemalja EU, kao svojevrsna dopuna bezbednosnog sistema NATO. Od 28 članica, 23 su se priključile PESCO, dok su to odbile Danska, Irska, Portugalija i Malta, kao i Britanija koja napušta Uniju. Sporazum koje se opisuje kao dogovor o formiranu zajedničke vojske predviđa obezbeđivanje "značajne podrške" u ljudstvu, opremi, obuci i infrastrukturi za vojne misije EU. Potpisnice su obavezane na povećanje budžeta za odbranu i izdvajanje 20 odsto odbrambenih troškova za nabavku opreme i dva odsto za istraživanje i tehnologiju.

2017 - U Beogradu je održan susret Volker-Surov, o krizi u Ukrajini, treći po redu a drugi u Beogradu. Tema sastanka bilo je raspoređivanje mirovnih snaga UN u istočnom delu Ukrajine, s ciljem da se ostvari mirovni proces dogovoren u Minsku.

#Vremeplov

'