AKTUELNO

Cilj je da se u prvoj fazi vidi kako bezuslovna plata deluje na ponašanje građana.

Finska je prva zemlja koja će se upustiti u eksperiment bezuslovnog prihoda za građane. U pitanju je koncept o kojem se dugo raspravlja. Neki ga vide kao motivaciju nezaposlenima, drugi kao samu budućnost kapitalizma.

Od početka godine odabrana grupa od 2.000 nezaposlenih u Finskoj će primati 560 evra i sa tom platom nisu povezani nikakvi uslovi - ne moraju da rade, ne moraju da traže posao ako to ne žele. Time je Finska prva zemlja na svetu koja se zaista upušta u eksperiment o kojem se u mnogim zemljama samo razmišljalo.

U ovom konceptu na bazični bezuslovni prihod se ne plaća porez, čak i ako nađu posao i zarade nešto povrh toga.

Novac će deliti finska služba za socijalnu pomoć tamo poznata kao Kela. Treba dodati da taj iznos za život u Finskoj nipošto ne znači da neko može lagodno da živi: prosečna plata je negde oko 3.400 evra, a to onda znači i da su troškovi života zastrašujuće visoki.

Predviđeno je da eksperiment traje dve godine i u Finskoj se nadaju da će ga proširiti na još više građana. Ali to još nije odobrila vlada Finske. O sličnim modelima se razmišlja i u drugim zemljama, ne samo u imućnim državama poput Finske ili Holandije, nego i u Keniji i čak Indiji. Poslovično vredni Švajcarci su taj predlog ubedljivom većinom - odbili.

S. P.

#Evri

#Finska

#Nezaposlenost

#Plata

'