AKTUELNO

Maris Konde poreklom sa Gvadalupea dobitnica je nagrade Nove akademije za književnost, alternativne Nobelovoj nagradi, koja je otkazana ove godine zbog seksualnog skandala.

Novu Akademiju osnovalo je više od 100 švedskih kulturnih poslenika nakon skandala oko Nobelove nagrade, preneo je Rojetrs.

Foto: Tanjug AP

- U svom radu, ona opisuje razaranja kolonijalizma i post-kolonijalni haos jezikom koji je precizan i nadmoćan - navela je Nova akedemija dodeljujući nagradu spisateljici Konde.

Zbog skandala, koji je narušio ugled Švedske akademije koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, sedam članova akademije je moralo da podnese ostavku ili je smenjeno, a Žan Klod Arno, suprug članice Nobelovog komiteta osumnjičenog za silovanje i finansijske prevare, optužen je po dve tačke optužnice za silovanje jedne žene 2011. godine.

Švedska akademija je u maju saopštila da ove godine neće dodeliti nagradu za književnost. Ona je protekle nedelje imenovala dva nova člana i radi na izboru drugih članova i vraćanju poverenja.

#Nagrada

'