AKTUELNO

Spomenik se podiže na inicijativu zamenika gradonačelnika Gorana Vesića.

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda usvojila je inicijativu Gorana Vesića, zamenika gradonačelnika, da se podigne spomenik pesniku Vasku Popi u restoranu "Poslednja šansa" u Tašmajdanskom parku.

- Vasko Popa živeo je preko puta poznatog beogradskog parka Tašmajdan i svoje dane provodio je u poznatom gradskom restoranu 'Poslednja šansa'. Odatle je potekla ideja Gorana Vesića da se u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije pokrene inicijativa za podizanje spomenika istaknutom pesniku u tom kultnom lokalu, gde bi svako mogao da sedne i čita njegove pesme - obrazložila je na sednici predsednica Komisije Andrea Radulović.

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Foto: Beograd.rs

Vasko Popa rođen je u Grebencu kod Bele Crkve. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Vršcu. Upisao je Filozofski fakultet u Beogradu, dok je školovanje nastavio na Univerzitetima u Bukureštu i Beču.

Njegova prva zbirka pesama 'Kora' smatra se, uz '87 pesama' Miodraga Pavlovića, početkom srpske posleratne moderne poezije.

Slaganjem usmenog nasleđa, igara i zagonetki Vasko Popa stvorio je poseban pesnički jezik moderne srpske poezije.

Pisao je u sažetom modernističkom stilu koji je dugovao nadrealizmu i narodnoj tradiciji, ne oslanjajući se na socijalistički realizam koji je dominirao u istočnoevrpskoj književnosti posle Drugog svetskog rata - istakla je Radulovićeva.

Posle prve zbirke pesama, usledile su zbirke "Nepočin polje", "Sporedno nebo", "Vučja so" i mnoge druge.

Vasko Popa jedan je od najprevođenijih pesnika bivše Jugoslavije, takođe je bio i kandidat za Nobelovu nagradu.

Preminuo je 1991. godine i sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

#Spomenik

'