AKTUELNO

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Joakima i Anu, roditelje presvete Bogorodice Marije, koju su dobili u kasnim godinama.

Sveti Joakim je bio sin Varpafira, iz kolena Judina, i potomak cara Davida. Ana je bila ćerka sveštenika Matana, iz kolena Levijeva, kao i prvosveštenik Aron.

Ana je imala još dve sestre – Mariju i Soviju. Marija se udala u Vitlejem, i rodila Salomiju a Sovija, koja se takođe, udala u Vitlejem, rodila je Jelisavetu, majku Svetog Jovana Preteče.

Joakim i Ana su 50 godina živeli u braku, ali su bili besplodni. Živeli su bogougodno i tiho, i od svih svojih prihoda samo trećinu su upotrebljavali na sebe, drugu su davali siromasima a treću hramu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Brojni običaji vezuju se za današnji praznik, koji je u crkveni kalendar upisan crnim masnim slovom, pa bi trebalo izbegavati kućne poslove.

Prema narodnim verovanjima, današnji dan bi trebalo da se provede u krugu porodice, a posebno sa roditeljima. Trebalo bi da se izbegavaju svađe, jer ko se u krugu porodice posvađa na današnji dan, teraće ga maler čitave godine.

U pojedinim delovima Srbije postoji običaj da se na dašanji dan dele pokloni dragim osobama koji bi trebalo da budu umotani u crveni papir, ili imaju neki crveni detalj na sebi.

Milostinju ne treba davati s gordošću nego sa smirenjem smatrajući onog kome se daje milostinja boljim od sebe.

#Praznik

'