AKTUELNO

Jedan od najpopularnijih afričkih muzičara Femi Kuti održao je sinoć s makedonskom filharmonijom spektakularan koncert u Donjem gradu Beogradske tvrđave, Kalemegdanu. Ovo je samo jedan od dokaza da Centar beogradskih festivala od kada je na njenom čelu Damir Handanović, vodi računa o kulturnim događajima glavnog grada.

Prema najavama Handanovića, ovo je samo jedan u nizu događaja koje planira da uradi u naredne četiri godine.

fenomenalnim koncertom koji je održao Kuti, Handanović je uspeo da zapuši usta lažnoj kulturnoj eliti.

Slavnog nigerijskog multiinstrumentalistu Femia Kutia, sina legendarnog Fele Kutija, izuzetno cenjenog muzičara u svetskim okvirima pratila je Makedonska filharmonija pod upravom dirigenta Emina Džijana, , a na bini je bilo 70 muzičara.

- Nikada neću biti Fela Kuti, ali mogu da budem Femi Kuti - odlučio je davno čuveni nigerijski muzičar željan da iskroji mesto za sebe na svetskoj muzičkoj sceni, pritom negujući bogato nasleđe svog legendarnog oca.

Fela Kuti je bio pionir afrobita, svetski popularan muzičar, ali i neustrašivi glasnogovornik svog naroda, omražen od strane nigerijske vlade koju je žestoko kritikovao.

Foto: CEBEF - Centar beogradskih festivala

Skoro 15.000 ljudi uživalo je sinoć u ovom besplatnom koncertu čija produkcija je bila na svetskom nivou.

Afro ritmovi koje je proiyvelo skoro 80 muzičara na sceni naterali su većunu posetilaca na plesni maksimum.

Dobar deo publike u ovom muzičkom spektaklu činile su porodice pa su se najmlađi izuzetno provodili dok su sa Kutijem pljeskom držaali ritam.

Sekretarka za kulturu Grada Beograda Ivona Jevtić ocenila je da je sinoćni koncert predstavljao spajanje nespojivog - kralja „afričkog bita i makedonske filharmonije, pa je na bini bilo bezmalo 70 muzičara", saopšteno je iz Uprave Grada.

Foto: Pink.rs

- Femi Kuti je napravio izuzetak i tokom svoje naporne turneje izdvojio vreme da se nađe u Beogradu i obraduje ovdašnju publiku. Ovo je svakako još jedna odlična prilika za promociju Beograda, odnosno svega što naš grad nudi na kulturnom planu, ali je veoma važno i za turizam - istakla je Jevtićeva.

Ona je podsetila da muzika Femija Kutija sadrži elemente afričkog folklora, "ar-en-bija", fanka i soula, što zajedno "čini jednu pravu čaroliju za muzičke sladokusce.

Gradska sekretarka dodala je da je ovo bio prvi u nizu besplatnih koncerata koje će grad organizovati, istakavši da kultura nije privilegija, već je namenjena svim građanima, što je jedan od razloga zbog kojih će biti organizovano još ovakvih koncerata.

Organizator koncerta bio je Centar beogradskih festivala.

#Beograd

#Femi Kuti

#Kalemegdan

'