AKTUELNO

Nedelja ruskog dečjeg filma u Srbiji pod nazivom "Bajke detinjstva" biće održana od 17. do 20. septembra u osam ustanova kulture u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda.

Manifestacija, koju organizuju Grad Beograd, moskovska kompanija "Vifsaida", Srpsko odeljenje Međunarodnog društvenog fonda jedinstva pravoslavnih naroda i Omladinsko pozorište "Dadov", drugi put se održava u Beogradu, a šesti put u Srbiji, s obzirom da je prethodnih godina priređena u Valjevu, Kruševcu, Novom Sadu i Nišu.

Na otvaranju u Kulturnom centru Beograda biće prikazan igrani film "Poslednji vitez" u režiji Dmitrija Djačenka, jedan od najuspešnijih filmskih projekata za decu u prethodnoj godini.

Na programu će biti još jedan igrani film - "Bekstvo rogatih Vikinga ili pet dana iz života Džonija Vorobjova" u režiji Jevgenije Sterligove, a najmlađi će imati priliku da pogledaju i 10 animiranih filmova najstarijeg filmskog studija "Sojuzmultfilm" i šest ostvarenja najmlađeg studija filmske animacije "Pčela", kao i filmove više studija animacije iz Srbije i Rusije.

Viši savetnik ambasadora Rusije u Srbiji Aleksandar Kononuhin podsetio je da se ove godine obeležava 180 godina uspostavljanja odnosa Srbije i Rusije i da je Nedelja ruskog dečjeg filma deo programa proslave.

On je najavio projekcije savremenih dečijih filmova za koje kaže da vlada veliko interesovanje u čitavom svetu, posebno u Kini i SAD, što potvrđuje njihov kvalitet.

Direktor Nedelje ruskog dečjeg filma u Srbiji Filip Kudrjašov naglasio je da su deca budućnost i da je važno kakva će biti buduća pokolenja, a filmove koje oni predstavljaju ne prikazuju nasilje i pozitivno utiču na razvoj mališana.

Projekcije će biti organizovane na teritoriji Voždovca, Starog grada, Savskog venca, Vračara, Palilule, Rakovice, Lazarevca, Sopota i Obrenovca, a organizatori su najavili i veliki broj gostiju.

#Film

'