AKTUELNO

Grad Kraljevo i Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" iz tog grada organizovaće tokom jeseni brojne književne dogadjaje povodom 150 godina od osnivanja prve čitaonice koja je začetak bibliotekarstva i današnje kraljevačke biblioteke, najavljeno je danas.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja biće obeleženo osnivanje čitaonice 1868. godine u tadašnjem Karanovcu koje je od 1.900 stanovnika tada imalo četvrtinu pismenih.

Nije poznato gde se čitaonica nalazila, ali se zna da je bila pretplaćena na osam novina i da je organizovala kulturni i zabavni život u varoši.

Zabeleženo je da su oni koji su osnovali karanovačku čitaonicu, prvu posle petovekovnog ropstva, obnovili duhovni most sa nemanjićkom Žičom.

Izmedju dva rata Kraljevo nije imalo gradsku biblioteku, pa su Kraljevčani koristili školske knjižnice, Narodnu knjižnicu u Žiči i Jugoslovensko-francuski klub.

Najnovije poglavlje u istoriji bibliotekarstva u Kraljevu počinje 1945. godine osnivanjem Narodne biblioteke. Prvih godina knjižni fond stvaran je, izmedju ostalog, i organizovanim prikupljanjem knjiga od gradjana, o čemu svedoče sačuvani plakati.

Danas Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" ima oko 250.000 knjiga i časopisa, organizuje oko 300 dogadjaja godišnje i ima više od 10.000 aktivnih članova.

#Biblioteka

#Kraljevo

'