AKTUELNO

Danas se završava Veliko gospojinski post. Zvaničan crkveni naziv praznika jeste Uspenije Presvete Bogorodice, jer je to dan kad je Majka Božja, majka Isusa Hrista, večno usnula.

Procenjuje se da je majka dosta nadživela sina u njegovom ovozemaljskom životu i da se predala Bogu u šezdesetim godinama.

Čitavog života obilazila je sveta mesta koja su je podsećala na sina, najčešče Golgotu, Vitlejem i Jeleonsku goru. Bila je u Antiohiji u poseti Svetom Ignjatiju Bogonoscu. Posetila je vaskrslog Lazara, bila kod episkopa Kipartskog, a oplovila je oko Svete Gore.

Sveta Bogorodica je zaštitinica Svete Gore i posvećeni su joj mnogi manastiri i crkve. Velika je svetica i zato je narod zove Velika gospođa ili Gospojina. Na ovaj dan završava se dvonedeljni strogi post.

U Gornjoj Pčinji misle da je važnije držati se posta pred Veliku Gospojinu nego pred bilo koji drugi praznik, pa čak i Vaskrs. Iz ovog kraja je i priča o ljudima koji su mrsili na ovaj post, pa krenuli na izvor da se napiju vode. Kako su prišli, izvor se zacrvene i pojavi se Bogorodica. Svi padoše na kolena, a ona učini da osede, kako bi se opametili.

Bogorodica poseduje vellike moći: Može da smrvi đavola u tili čas, žabu je blagosiljala da se ne raspadne kad ugine, ona je posle smrti oživela i uspela se na deveto nebo.

Zaštitnica je svega život, a posebno porodilja i majki. One se u slučaju preke potrebe prvo obraćaju Majci Bogorodici. Njena ikona se nalazi u svakoj kući pravoslavnih Srba. Veruje se da ako se popije malo sastrugane boje sa njene ikone ili freske, to može pomoći kod mnogih ženskih bolesti.

Ubrano bilje i trave na ovaj dan imaju izuzetno lekovita svojstva. U Pčinji beru borovnice, a na Rajcu lekovite trave.

Po Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Jedan od onih sa najdužom tradicijom je u Beogradu, kod ženskog manastira u Rakovici.

Slavi se krsna slava.

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje.

Dakle, vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

#Crkva

#Praznik

'