AKTUELNO

Izložba će trajati do 16. januara.

Festival rusko-srpskog narodnog zanatstva "Novogodišnja izložba" otvoren je danas u Galeriji "Progres" u Beogradu, na kojem će posetioci tokom narednih dvadesetak dana moći da kupe raznovrsne umetničke i praktične predmete s ruskim motivima.

Festival se održava već sedam godina, a ove godine posebna pažnja posvećena je tradicionalnom ruskom zanatu "hohloma", tehnici ručnog oslikavanja drvenog posuđa.

Izlagači iz Sankt Peterburga nude proizvode dekorativne i primenjene umetnosti narodnih stvaralca i zanatlija, među kojima su najpopularnije "babuške", ikone, ruske marame, ćilimi, vunena i krznena odeća, nakit, a ima i predmeta sa simbolima Sovjetskog Saveza.

Festival je otvorila savetnica za kulturu u Ambasadi Rusije, Irina Gnjedkova, koja je rekla da je izložba prilika da se posetioci upoznaju s ruskom kulturom i narodnim stvaralaštvom i da se još više približe dve kulture i naroda.

Direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović izjavio je da su najpre bili Dani Moskve u Beogradu kada je potpisan sporazum o saradnji u turizmu Moskve i Beograda, a turistički potencijal Beograda predstavljen je u Sankt Peterburgu, .

Festival organizuju Udruženje narodne umetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjingradske regije "Dvorana zanata", Ambasada Rusije u Srbiji i Turistička organizacija Beograda.

I. P.

#Festival

#Rusija

#Srbija

#kultura

'