AKTUELNO

Postoje mnogobrojne teorije o simbolici svećica na rođendanskoj torti.

Pravljenje rođendanskih torti je tradicija koja postoji još iz rimskih vremena. Proslavljati nečije rođenje i ima smisla, ali da li ste se ikada pitali odakle običaj paljenja svećica na ovim tortama i šta taj sjaj simbolizuje?

Postoje mnogobrojne teorije o simbolici svećica na rođendanskoj torti. Istina, ni jedna teorija nije dokazana, ali ono što je sigurno jeste poreklo ovog običaja.

U drevnoj Grčkoj postojao je "Festival proleća" koji se održavao u čast boginje Artemide - Boginje lova, zveri, Meseca, porođaja,dece, devojaka i devičanstva, smrti na porođaju, iznenadne smrti i kuge.

Žene bi prinosile darove boginji Artemidi u obliku torti od meda unutar kojih se nalazila sveća čiji je plamen simbolizovao sjaj Meseca.

Torte u to doba bile su dosta slične današnjim tortama. Ipak, pored njih, kao žrtve u ova drevna vremena pronišene su i zaklane koze.

Običaj se od Grka proširio širom sveta. I pre toga, mnogo drevne kulture su verovale da dim svećica nosi molitve na nebo. Današnja tradicija zamišljanja želje pre nego što se oduvaju svećice sa torte takođe je nastala tako.

J. Stanković

#Običaj

#Rođendan

#Svećice

'