AKTUELNO

Na današnji dan knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak prve železničke pruge u Srbiji, Beograd Niš. Prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske železničke stanice krenuo 3. septembra 1884.

1377 Umro je engleski kralj Edvard III (Edward). Kralj je postao 1327. nasledivši oca Eduarda II. Zbog njegovih pretenzija na francuski presto, počeo je Stogodišnji rat.

1527 Umro je italijanski političar i pisac Nikolo Makijaveli (Niccolo Machiavelli), autor dela "Vladalac" u kojem je izneo shvatanje da vladar ne treba da bira sredstva da bi postigao cilj, iz čega je kasnije izveden pojam "makijavelizam".

1813 U bici kod Vitorije, britanska vojska pod vodjstvom vojvode od Velingtona (Wellington) porazila je snage Napoleonovog brata Žozefa (Joseph), kralja Španije. Time je završena francuska vladavina u Španiji.

1881 Knez Milan Obrenović obeležio je srebrnim budakom početak prve železničke pruge u Srbiji, Beograd Niš. Prvi putnički voz ka Nišu je sa beogradske železničke stanice krenuo 3. septembra 1884.

1908 Umro je ruski kompozitor i dirigent Nikolaj Andrejevič Rimski-Korsakov, član kompozitorske grupe "Velika petorica" ("Šeherezada", "Španski kapričo"). Napisao je popularni priručnik "Principi orkestracije".

1933 Rodjena je francuska književnica Fransoaz Kuare (Francoise Quarez), poznata kao Fransoaz Sagan. Proslavila se prvim romanom "Dobar dan tugo", koji je štampan u milionskim tiražima.

1945 Japanske trupe na ostrvu Okinava, koje je služilo kao poslednja odbrana Japana u Drugom svetskom ratu, predale su se Amerikancima.

1963 Kardinal Djovani Batista Montini (Giovanni Battista) postao je papa Pavle VI, nakon smrti pape Ivana XXIII.

1969 Umrla je američka teniserka Morin Konoli (Maureen Connolly), nazvana Mala Mo. Ona je 1953. postala prva teniserka u istoriji koja je osvojila sva četiri Gren slem turnira.

1970 U finalu Svetskog fudbalskog prvenstva, Brazil je u Meksiko Sitiju pobedio Italiju s 4:1 i postao prvi trostruki osvajač trofeja Žila Rimea (Jules Rimet).

1981 Na opštim izborima u Francuskoj ubedljivo su pobedili socijalisti i postali najjača partija sa 38 procenta glasova. Lider socijalista Fransoa Miteran (Francois Mitterrand) u maju te godine je postao predsednik Francuske.

1990 U zemljotresu na severu Irana poginulo je 100.000 ljudi.

2002 Bivši direktor Radio-televizije Srbije (RTS) Dragoljub Milanović osudjen je na 10 godina zatvora zbog pogibije 16 radnika te televizije u NATO bombardovanju 23. aprila 1999. godine.

2007 Istraživačko-dokumentacionog centra (IDC) u Sarajevu je objavio da je u ratu u Bosni i Hercegovini (1991-1995) poginulo 97.207 ljudi.

2009 Deset osoba je poginulo, a više od 100 je povredjeno tokom protesta u Teheranu, javila je iranska državna televizija okrivljujući za incidente "terorističke agente". Višednevni masovni protesti u Iranu nastali su zbog neregularnosti na predsedničkim izborima održanim 12. juna.

2011 U udesu aviona "tupoljev 134" aviokompanije Ruser kod Petrozavodska, u Kareliji na severozapadu Rusije, 44 osobe su poginule, dok je osam povredjeno.

2012 Francuska je prvi put u modernoj istoriji dobila vladu čiju polovinu čine žene, a u skladu s izbornim obećanjem francuskog predsednika Fransoa Olanda o jednakosti muškaraca i žena u vlasti.

#Vremeplov

'