AKTUELNO

Probnim trkama na sportskom terenu u naselju Brzi brod, u Nišu je danas otvoren prvi ‘Medijana festival dronova’.

Oko 40 takmičara iz Niša, Beograda, Novog Sada, Pančeva i Bugarske večeras će pokazati umeće u noćnoj vožnji dronova između "kapija", dok će sutra biti organizovana zvanična trka i radionice na kojoj će zainteresovani moći puno toga da nauče o dronovima.

Direktor trke dronova Miroslav Mitić kazao je za agenciju Beta će sutrašnje nadmetanje biti prva zvanična trka dronova u Srbiji.

- Imali smo pre nekog vremena trku u Ivanovu, a pre toga na niškom Elektronsko fakultetu, ali bili su to promotivni letovi. Trka u Nišu je prijavljena za Svetsku rang listu i nosiće određeni broj bodova na toj listi - rekao je Mitić.

On je kazao da će takmičari biti podeljeni u četvoročlane grupe i voziće po tri trke, a do finala će voditi najbolji rezultat u jednoj trci.

Lazar Đorđević, takmičar iz Niša, rekao je za Betu da su mu dronovi hobi već četiri, pet godina.

- Nemam puno vremena da se njime bavim pošto radim kao programer, ali u slobodno vreme sklapam dronove za trke i za snimanje. Za pobedu u trci potrebno je dosta vežbe i upornosti. Biću srećan ako provozam sve krugove - kazao je Đorđević.

Među onima koji će ovog vikenda pokušati da svojim dronom stignu do cilja i pobedničkog postolja naći će se i desetogodišnji Luka Šehić, najmlađi takmičar na festivalu, i jedina žena među takmičarima, Natalija Klepić iz Beograda.

Organizatori prvog "Medijana festivala dronova" su Viša tehnička škola, Gradska opština Medijana i firma "Area video solution".

#Dron

#Festival

#Niš

'