AKTUELNO

Imamo u Beogradu prvi internacionalnu osmogodišnju balestku školu sa ciljem da je širimo od centra ka periferiji, prema čitavoj Srbiji, kazala je večeras Aja Jung direktorka Nacionalne fondacije za igru u Beogradu povodom dobijanja akreditacije Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

Svečanosti u prostorijama Nacionalne fondacije za igru prisustvovala je i premijerka Ana Brnabić i ambasador Italije u Beogradu Karlo Lo Kašo.

Jung je naglasila da je zajedno sa svojim saradnicima 2004. godine započela avanturu koja se danas zove Beogradski festival igre.

Naš festival je vrlo brzo posato brend i neverovatno važna manifestacija za grad. Osetila se potreba da nauzgled veliko preduzeće ima svoj odsek društvene odgovornosti, pa je tako nastala Nacionalna fondacija za igru sa idejom da nešto od tih velikih produkcija, koreografa, baletskih igrača...ostane za naše mlade igrače i za našu decu - kazala je Jung.

Ona je napomenula da je 2011. godine u septembru otpočela rad na baletskoj školi pre sevega zbog protokola koji je napravljen sa teatrom milanske Skale.

- Sve se to dogodilo zahvaljujući gostovanju Teatra milanske Skale na našem Beogradskom festivalu igre. Krajem 2012. godine otpočeli smo proces akreditacije naše škole po planu i programu Akademije za balet iz Rima. Nakon samo tri odlaska u RIM i razmene neophodne dokumentacije već 2013. godine nas je obradovala vest da je naša škola priznata od italijanskog Ministarstva prosvete -kaže Jung.

- Od tog trenutka smo sve te papire preveli našem Ministarstvu kulture i informisanja, dodali tonu još nepotrebnih papira i evo nas... Prošlo je 5 godine i pre samo par nedelja dobili smo akreditaciju - dodala je Jung.

Foto: Tanjug

Ambasador Italije u Beogradu izrazio je sreću jer prisustvuje tako važnom događaju.

- Pričao sam nedavno sa premijerkom Brnabić o kulturnoj saradnji. Ova škola je najbolji dokaz izuzetne saradnje na polju kulture između Srbije i Italije - kazao je Karlo Lo Kašo.

#Aja Jung

#Balet

#Beograd

#škola

'