AKTUELNO

Na današnji dan rođen je francuski pisac Onore de Balzak.

1799. godine – Rođen je francuski pisac Onore de Balzak. Kao protagonist realističkog romana, stvorio je opus od stotinak knjiga pod zajedničkim naslovom “Ljudska komedija” u kojem je opisao likove iz najrazličitijih društvenih slojeva.

1806. godine – Rođen je engleski filozof i ekonomista Džon Stjuart Mil, jedan od osnivača političke ekonomije i zastupnik utilitarizma u etici. U logici je usavršio istraživanja uzročnih odnosa među pojavama (“Principi političke ekonomije”, “Sistem logike”, “Utilitarizam”).

1882. godine – U Beču je potpisan ugovor o Trojnom savezu Nemačke, Austro-Ugarske i Italije.

1902. godine – Američke trupe napustile su Kubu nakon što je u toj zemlji uspostavljena republikanska vlast. Prvi predsednik republike bio je Tomas Estrada Palma.

1941. godine – Italija je u Drugom svetskom ratu anektirala Boku Kotorsku sa delom dubrovačkog kotara i nazvala je Pokrajina Boka Kotorska.

1956. godine – Amerikanci su izvršili prvu eksploziju hidrogenske bombe bačene iz aviona iznad pacifičkog ostrva Bikini.

1985. godine – Film “Otac na službenom putu” jugoslovenskog režisera Emira Kusturice osvojio je “Zlatnu palmu” na 38. međunarodnom festivalu u Kanu.

1989. godine – Skupština Srbije donela je odluku o raspisivanju zajma za privredni preporod Srbije. Zajam nikada nije vraćen zajmodavcima, a srpska privreda je u narednoj deceniji doživela kolaps.

2000. godine – Na poslednjoj donatorskoj konferenciji za Bosnu i Hercegovinu, održanoj u sedištu EU u Briselu prikupljeno je 850 miliona dolara. Za obnovu u toj bivšoj jugoslovenskoj republici posle trogodišnjeg rata (1992-1995), ukupno je prikupljena 5,1 milijarda dolara.

2003. godine – Bivši pilot Jugoslovenske narodne armije (JNA) Emir Šišić osuđen je u Rimu na doživotni zatvor zbog ubistva petorice diplomata, od kojih su četvorica bili Italijani, jer je 1992. godine na području Hrvatske oborio avion Evropske zajednice. Kazna je preinačena na 15 godina zatvora, a odlukom italijanskih vlasti 2006. godine prebačen je u Srbiju na dalje izdržavanje kazne, gde mu je dve godine kasnije odobren uslovni otpust.

2010. godine – Iz Muzeja moderne umetnosti grada Pariza ukradeno je pet slika ukupne vrednosti oko 100 miliona evra: “Golub sa graškom” Pabla Pikasa, “Pastorala” Anrija Matisa, “Maslinovo drvo blizu Estaka” Žorža Braka, “Žena s lepezom” Amedea Modiljanija i “Mrtva priroda sa svećnjakom” Fernana Ležea. Ovo je druga najveća krađa umetničkih dela, a neslavni rekord drže kradljivci koji su opustošili Muzej Izabele Stjuart Gardner u Bostonu.

2012. godine – Predsednički kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić proglasio je pobedu na predsednčkim izborima. Dotadašnji predsednik Srbije Boris Tadić priznao je poraz i čestitao Nikoliću na pobedi.

2015. godine – Pet najvećih banaka u svetu Džej Pi Morgan, Sitigrup, Barklis, RBS i UBS priznale su krivicu po krivičnim tužbama u SAD za manipulisanje kursevima dolara i evra. Za prve četiri banke određena je ukupna kazna od 5,7 milijardi dolara, a švajcarska banka “UBS” zbog saradnje sa istražiocima je dobila imunitet.

#Vremeplov

'