AKTUELNO

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i predstavnici Evroregiona ( DKMT), potpisali su danas u Aradu, u Rumuniji, memorandum o osnivanju međunarodnog Kulturnog konzorcijuma “Aktivarijum“.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Reč je o platformi za organizovanje i realizaciju kulturnih i umetničkih projekata prema zajedničkom planu, na osnovu koje će se istaći specifičnosti i kapaciteti svih strana uključenih u ovaj projekat.

„Potpisivanjem ovog memoranduma, pokazujemo da region živi, da stvara nova dela i nove projekte za budućnost“, izjavio je predsednik Mirović.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

On je istakao da će se naša kulturna zajednica, razvijati onoliko koliko, kako je rekao, naši kulturni potencijali budu uvezani.

„Moramo da budemo praktični i da učinimo sve da povežemo kulturne institucije iz naših regija, i da i u ovoj oblasti u okviru Evroregiona DKMT saradnja bude praktična i ostvarljiva u korist svih građana“, istakao je predsednik Mirović.

U memorandumu je posebno istaknut značaj ovog sporazuma zbog priprema Evroregiona za 2021. godinu, kada će Novi Sad i Temišvar biti Evropske prestonice kulture.

Foto: www.vojvodina.gov.rs

Pored predsednika Mirovića, memorandum su potpisali predstavnici mađarskih županija Bač –Kiškun i Čongrad i županija Timiš i Arad iz Rumunije.

Tokom radne posete Aradu, predsednik Mirović obišao je sa predstavnicima Saveza Srba u Rumuniji, Aradsku tvrđavu, nakon čega je prisustvovao pomenu srpskim žrtvama, stradalim u Prvom svetskom ratu, gde je položio venac i ukazao počast svim žrtvama logora u Aradu.

Poseti Aradu prisustvovao je i pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić.

#Igor Mirović

'