Francuska kompanija za proizvodnju sireva Perrin upozorava na prisustvo bakterija E. coli u svojim sirevima. Sir je prodavan u Nemačkoj.
Fromagerie Perrin povlači jedanaest vrsta sira sa tržišta. U zahvaćenim proizvodima otkrivene su bakterije tipa Escherichia coli (STEC), koje mogu izazvati ozbiljne stomačne tegobe. Potrošačima se savetuje da ne konzumiraju ove sireve.
Ovo su zahvaćeni proizvodi:
Potrošači mogu vratiti zahvaćene proizvode u prodajna mesta uz povraćaj novca, prema uputstvima proizvođača. Na sajtu lebensmittelwarnung.de navodi se da je sir prodavan u sledećim nemačkim pokrajinama: Baden-Virtemberg, Bavarska, Berlin, Hamburg, Hesen, Severna Rajna-Vestfalija, Saska, Sarland, Šlezvig-Holštajn, Saksonija-Anhalt i Meklenburg-Zapadna Pomeranija. Detaljne informacije potrošači mogu pronaći u zvaničnim obaveštenjima kompanije Perrin.
Koji su simptomi infekcije E. coli?
Escherichia coli (E. coli) je vrsta bakterija koja se obično nalazi u crevima ljudi i životinja. Iako je većina sojeva bezopasna, neki sojevi mogu izazvati ozbiljne gastrointestinalne infekcije. Kontakt sa kontaminiranom vodom ili hranom najčešći je uzrok infekcije, koja može izazvati simptome poput proliva, bolova u stomaku i groznice.
Osobe sa infekcijom trebalo bi da povećaju unos tečnosti, odmaraju se i potraže lekarsku pomoć u slučaju teških simptoma, kao što su dugotrajan proliv ili visoka temperatura. Takođe, važno je pridržavati se higijenskih mera kako bi se sprečilo širenje infekcije.
Autor: Dubravka Bošković