AKTUELNO

U izdanju novosadskog Prometaja objavljen je roman O Vuku i čoveku Nikole Radina.

Nikola Radin rođen je u Kotoru. Školovao se i odrastao u Novom Sadu gde je započeo univerzitetske studije koje je prekinuo početkom rata u Jugoslaviji i odselio se u Brazil 1991. Nakon dve godine provedene u Brazilu preselio se u Beč. 1997-1998 školovao se na Njujorškoj fimskoj akademiji. Njegov prvi samostalni dokumentarni film ,,About a rainy day“ završen je 2004. i prikazan je na mnogim festivalima. Iste te godine Nikola je započeo svoj rad u oblasti Delfinske terapije, što mu je kasnije poslužilo za njegov prvi roman – "Dah delfina" koji je prvi put izašao u Srbiji u decembru 2013. i doživeo je do sada dva izdanja, u pripremi je treće i ovaj roman preveden je i objavljen i na engleskom jeziku. Godine 2016. izlazi i njegova druga knjiga – zbirka pripovedaka ,,Samo odlasci“, a sada i roman ,,O Vuku i čoveku“.

Foto: Privatna arhiva

Nikola je još uvek aktivan i kao terapeut radeći sa decom sa posebnim potrebama i delfinima u institutima od Turske do Floride. Piše i za novine, magazine, portale i film. Kao autor i terapeut živi i radi u Beču.

Vuk Popov glavni junak, na pragu krize srednjih godina vraća se iz Japana u kome je proveo poslednjih godinu dana tumarajući po zen budističkim manastrima u potrazi za odgovorima. On dolazi u Novi Sad u kome je odrastao na sahranu svojih roditelja. Nakon sahrane odlučuje da poseti i manastire u blizini svog grada koji su raspoređeni po Fruškoj gori. Na tom putu on ulazi u vid mističnog pripovdanja i mističnih događaja koji čak imaju karakteristike snoviđenja. U manastiru u kome je proveo najviše vremena, za vreme njegovog boravka, dešava se ubistvo igumana Krstana starešine manastira. Nakon toga Vuk se vraća u Beč svojim prijateljima zanimljivoj družini koja živi u nekoj vrsti komune. Provode dane slušajući ploče i pušeči marihuana. Dok ih jednog dana ne poseti monah Teofan koga je Vuk upoznao u fruškogorskom manastiru. Neobični doživljaji i načini razmišljanja dovode nas do trenutka kada specijalne jedinice austrijske policije WEGA upadaju u njihov stan u kome gaje marihuana i nedugo zatim saznaćemo ko je i zašto ubio pravoslavnog sveštenika. Kroz ceo roman čitalac je takođe u mogućnosti da čita i kratke priče koje Vuk piše i koje pomažu da se na taj način prodre u svet njegove podsvesti.

#knjiga

'