AKTUELNO

Tradicionalno, originalno ili po Feng šui pravilima.

Ako je i vas uhvatila "novogodišnja groznica" sigurno razmišljate kako da delić čarobne atmosfere unesete u svoj dom.

Bez obzira da li volite jednostavne i elegantne jelke ili šarene i vesele, prepune ukrasa postoji nekoliko pravila koja vam mogu pomoći da ukrašavanje završite brže, a da budete veoma zadovoljni rezultatom.

Ako želite nešto baš originalno i hrabro, pokušajte da napravite i jelku - od knjiga ili papira. Ukoliko ste, pak, za tradicionalnu varjantu - naš savet je da kupite pravu jelku sa busenom koju ćete nakon praznika posaditi i tako joj "produžiti život".

Upravo je miris jelke ono što Novoj godini daje posebnu draž, a mnoge od nas asocira na lepe momente iz detinjstva. Velika jelka u skučenom prostoru neće izgledati lepo, pa je manja bolji izbor posebno ako ne stoji na podu već je izdignuta.

JELKA U BOJI

Ako se odlučite za veštačku jelku, ne morate kupiti baš zelenu. Možete eksperimentisati sa bojama pa odabrati belu, ljubičastu ili plavu.

Foto: Pixabay.com

1. IZBOR BOJE

Da bi jelka izgledala besprekorno i uredno trebalo bi da izaberete dve, a najviše tri komplementarne boje.

2. BUDITE PRAKTIČNI

Sa kićenjem počnite od vrha, kako ne biste srušili druge ukrase ili čitavu jelku kada stavljate vrh.

3. REDOSLED KIĆENJA

Na jelku prvo stavite lapmice, ali nemojte zaboraviti  da proverite da li rade. Za elegantan izgled jelke odaberite prozirne ili bele lampice koje ne trepere. Ako želite svetlucav izgled na sredini stabla, oko njega obmotajte šarene lampice. Preporuka dizajnera za idiličan i raskošan izgled jelke visine tredesetak centimetara potrebno je i do 100 lampica. Nakon lampica, na red dolaze šljokice i perle, a potom i kugle. Uvek krenite od najvećih kugli, a za kraj ostavite mašne.

Foto: Pixabay.com

SIMBOLIKA BOJA

Crvena − simbolizuje radost, sreću, uživanje, ali i strast. Veruje se da štiti od negativne energije.

Zelena − deluje umirujuće i odlično se slaže sa crvenom, koja je dominantna novogodišnja boja, ali i sa zlatnom.

Plava − boja duhovnosti i nežnosti. Kao i zelena, deluje umirujuće. Lepo se slaže sa srebrnom.

Foto: Pixabay.com

Ljubičasta − simbolizuje vernost, ljubav i patnju. Jelka može zaista izgledati glamurozno, ukoliko njom dominira ljubičasta boja.

JELKA ZA NAJMLAĐE

Ako imate mališane ukrašavanje jelke životinjicama i omiljenim junacima iz crtanih filmova je odlična ideja. Ne zaboravite Deda Mraza i Sneška Belića.

FENG ŠUI PRAVILA

Ukoliko mislite da je potpuno svejedno gde ćete staviti novogodišnju jelku i kako ćete je ukrasiti - GREŠITE! Vreme praznika ume da bude stresno i zbog troškova i zbog priprema, a poštujući Feng šui pravila novogodišnjom dekoracijom možemo doneti harmoniju u kuću.

Ako su vam u fokusu zdravlje i porodica - jelku stavite u istočni deo kuće, ako je akcenat na novcu - na jugoistog, a ako su vam slava i reputacija prioritet jekla bi trebalo da stoji u južnom delu.

Kako izabrati boje?

Foto: Pixabay.com

ZA KARIJERU – Lampione u plavoj, sivoj, crnoj i beloj boji okačite na sever, jer simbolišu vodene i metalne elemente. ZA KREATIVNOST - Na zapad ubacite boje poput sive i zemljanih tonova koje će podstaći vašu kreativnu stranu. ZA SRCE - Centar je srce jelke i ključan je element, kao što je i u našem organizmu ovo najvažniji organ. U tom delu potrebno je staviti ukrase u crvenoj, pink, žutoj boji i zemljanim tonovima.

Foto: Pixabay.com

ZA SAMOPOUZDANJE - Iste boje ukrasa treba stavitu na severoistok. Ove boje simbolišu vatru i zemlju i odlične su za izgradnju ličnosti. ZA POVEZIVANJE I KOMUNIKACIJU - Na severozapad stavite ukrase sive boje i zemljanih tonova kako bi izgradili bolje odnose sa drugima u narednoj godini. ZA LJUBAV - Jugozapadni deo jelke ukrasite crvenim, pink, žutim i ukrasima zemljanih tonova i nadajte se godini punoj ljubavi.

OBIČNI UKRASI SU VAM DOSADILI?

Jelku možete obući u zimsku garderobu - bukvalno. Ukrasite ga šalovima, kapicama i rukavicam i obavezno, pahuljama.

S. M.

#Jelka

#Nova godina

#Ukras

'