AKTUELNO

Na današnji dan umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma, Pablo Pikaso.

1513 - Španski istraživač Huan Ponse de Leon, tragajući za mitskim "izvorom mladosti", otkrio je Floridu i proglasio je posedom Španije. Florida je 1845. postala jedna od saveznih država SAD.

1810 - Rođen je nemački kompozitor Robert Šuman jedan od glavnih predstavnika muzičkog romantizma. Imao je brojne sledbenike u Nemačkoj i drugim evropskim zemljama, posebno je uticao na Bramsov (Brahms) stvaralački opus.

1861 - U Sremskim Karlovcima održan je Blagoveštenski sabor, poslednji političi skup Srba u Ugarskoj, na kojem je zatražena posebna teritorija za Srbe (Vojvodina sa Sremom, donjom Bačkom i Banatom), s vojvodom na čelu i sopstvenom administracijom. Saborom je predsedavao patrijarh Josif Rajačić. Austrijski car Franc Jozef I (Franc Josef) nije potvrdio zaključke tog skupa, niti ih je Ugarski sabor uzeo u razmatranje.

1939 - Italijanske trupe koje su se prethodnog dana iskrcale na obale Albanije, zauzele su Tiranu. Albanski kralj Zogu pobegao je u Grčku.

1944 - Jedinice sovjetske Crvene armije u Drugom svetskom ratu izbile su na granicu Čehoslovačke i Rumunije.

1946 - U Ženevi je održano poslednje zasedanje Lige naroda, čime je formalno ukinuta ta međunarodna organizacija i zamenjena novom - Ujedinjenim nacijama.

1973 - Umro je jedan od najvećih umetnika 20. veka, španski slikar i vajar i jedan od najznačajnijih predstavnika kubizma, Pablo Pikaso. Zajedno s Žoržom Brakom napravio je prekretnicu u evropskom slikarstvu, ostvarujući novu koncepciju oblika i prostora. Od mnogobrojnih dela iz njegove zaostavštine, najpoznatija su "Gospođice iz Avinjona" i "Gernika".

1992 - Nakon genetskog testa otiska prstiju, nemački i izraelski izvori saopštili su da je izvesno da je ratni zločinac iz drugog svetskog rata Jozef Mengele umro u Brazilu 1979. godine.

1996 - SR Jugoslavija i Makedonija potpisale su sporazum o normalizaciji odnosa.

2010 - Menadžer "Sex Pistolsa" i jedan od tvoraca pank-pokreta, Britanac Malkolm Meklaren, umro je u 64. godini. Do kraja života je bio buntovnik koji je preobrazio muzičku scenu i britansko društvo.

2013 - Umrla je bivša premijerka Velike Britanije Margaret Tačer, nazvana "Čelična lejdi". Predsednica Vlade Velike Britanije bila je 11 godina, od 1979. do 1990. Bila je prva žena na čelu Konzervativne stranke i prva žena na čelu Vlade Velike Britanije.

2016 - Umro je Nebojša Popov, sociolog, antiratni aktivista Srbije i Jugoslavije, predsednik Republikanskog kluba i član Glavnog odbora Građanskog saveza Srbije, glavni urednik lista "Republika".

#Datumi

#Istorija

#Vremeplov

'