Obrazloženje za nepoštovanje posta je da su se svecu i posnom danu odužili ribom koju postave na deo stola.
Sveti Nikola je jedna od većih slava kod Srba, ako ne i najveća budući da veliki broj vrenika slavi ovu krsnu slavu. Međutim, mnogi na taj dan mrse iako slava pada u Božićni post.
Pojedini domaćini koji slave posnu slavu poput Svetog Nikole ili čija slava padne na posne dane sredu ili petak iznose pečenje.
Obrazloženje je da su se svecu i posnom danu odužili ribom koju postave na deo stola, a da je slava za okupljanje i druženje i da ne čine ništa loše i suprotno veri. Pojedinci se pozivaju i na to da im je lokalni sveštenik objasnio da to može baš tako.
Kada slava pada u dane posta, trpeza mora da bude posna i pečenje nije dozvoljeno.
- Kad slava padne u sredu ili petak, a nije post, gozba i mrsni slavski ručak može se odložiti za naredni dan. Pogrešno je, kako to neki čine, na dan slave kada je post, "prikazati" na trpezi malo ribe i posne hrane, a posle postavljati i služiti mrsnu hranu. To je svojevrsno licemerje i nije dostojno hrišćanina, Srbina i pravoslavca, pogotovo kad se zna da se može čak lepše i jeftinije pripremiti ručak od ribe i posne hrane - naveo je verski analitičar Draško Đenović za Kurir televiziju.
Činjenica je, dodaje, da se običaji zanemaruju, posebno u gradovima, dok se u selima to koliko-toliko poštuje:
- Imamo i situacije da ljudi podižu kredite da bi slavili slavu, jer je cena ribe i svega otišla u nebesa. Za slavu bi trebalo da dođe pop u kuću da osvešta kolač ili da domaćin ode ujutru do 10 sati u crkvu da se kolač preseče - zaključio je.
Običaji koje treba poštovati
- Riba je neizostavna na posnoj trpezi
- Posna slava se priprema ne samo za vreme velikog posta već obuhvata i sredu i petak kao dane kojima se upražnjava post. Smatra se velikim grehom ako u ove dane pripremate mrsnu hranu za vašu krsnu slavu
- Svaki gost bude počašćen pri dolasku žitom uz gutljaj crnog vina
- Za predjelo se na trpezi nalaze ajvar, razne posne salate, pite od kupusa, pečuraka i krompira
- Za glavni obrok obično se služi riba, prebranac, sarmice od pirinča, ali i riblja čorba
Autor: Iva Besarabić