U prvih 10 na listi najpopularnijih nalaze se omiljeni specijaliteti u srpskoj kuhinji.
Portal "Taste Atlas" specijalizovan za svetsku kuhinju u svojoj sekciji "Trending Foods" predstavio je najpopularnija jela po izboru korisnika širom sveta.
U prvih 10 na listi nalaze se omiljeni specijaliteti u srpskoj kuhinji.
Na prvom mestu je kraljica svih slava i trpeza tokom zime - sarma. Ona se po „Taste Atlasu“ vodi kao turski specijalitet sa prosečnom ocenom 4.4 od maksimalnih 5. Što moramo priznati nije uopšte loša zamisao.
Posle nekoliko italijanskih specijaliteta na petom mestu su čvarci i to ne obični nego duvan. Portal "Taste Atlas“ ovaj specijalitet, veoma voljen u našim domovima, obeležio je kao hrvatsko jelo. Razlog trenutno nije poznat, a zanimljvio je da se već neko vreme države prepriu čiji su čvarci.
Ono što je sigurno duvan čvarci su valjevski, jer je Slavan Batoćanin 2004. godine zaštitio je duvan čvarke u zavodu za intelektualnu svojinu.
Na desetoj poziciji je trenutno burek, koji se vodi kao specijalitet iz Bosne i Hercegovine. Da li je sa sirom, mesom ili nečim drugim (uz dužno poštovanje svim ljudima iz Bosne koji priznaju samo burek sa mesom) burek je jedan od najpopularnijih jela na Balkanu.
Autor: Dubravka Bošković