AKTUELNO

Ove godine Mitrovdan pada u petak, pa je običaj da pravoslavni vernici koji slave ovu slavu poslužuju posnu trpezu. Ovo su običaji koje bi trebalo ispoštovati na sutrašnjeg sveca.

Mitrovdan je jedan od najznačajnijih pravoslavnih praznika. Ove godine pada u petak, pa bi ga iz tog razloga trebalo obeležavati posno.

Svaka slava koja padne sredom i petkom je posna, ako i one koje se obležavaju tokom Velikog posta.

Sveti Dimitrije nalazi se na šestom mestu po brojnosti svečara kod Srba. Mitrovdan se proslavlja kao i sve druge krsne slave: pripremom slavskog kolača, žita i vina, kao i osveštanjem kuće koje obavlja sveštenstvo Srpske pravoslavne crkve.

Pri ulasku u kuću svaki gost bude počašćen kašičicom žita i gutljajem vina, pri čemu je običaj da se prekrsti i čestita domaćinu slavu.

Predjelo, kao stavka namanjena otvaranju apetita gostima, u mnogim domovina kao posna varijanta na trpezi se nalaze ajvar, razne posne salate, pite od kupusa, pečuraka i krompira...

U glavni obrok na slavskoj posnoj trpezi obično se nalazi riba, prebranac, sarmice od pirinča, ali i riblja čorba i sve ono što čini maštu i umeće domaćice.

Za dezert se obično poslužuju posni kolači.

Ukoliko na dan posta obležavate slavu mrsno, to se smatra velikim grehom.

Autor: Snežana Milovanov