AKTUELNO

Beograd će 23. i 24. novembra 2024. godine biti domaćin prestižne manifestacije, VIII Balkanska olimpijada umetnosti i igre, koja okuplja oko 2.000 učesnika iz devet zemalja: Srbije, Rusije, Belorusije, Grčke, Bugarske, Rumunije, BiH, Kine i Italije.

Ovaj događaj predstavlja ne samo vrhunac umetničkih i plesnih talenata, već i platformu za jačanje prijateljskih međunarodnih odnosa između Srbije, Balkana, Rusije i Evrope.

Cilj projekta je unapređenje međunarodnih prijateljskih odnosa kroz umetnost, muziku i ples, kao i podizanje patriotske svesti među mladima. Učesnici će se takmičiti u očuvanju plesnog, baletskog i muzičkog nasleđa, dok će manifestacija takođe promovisati moralne i duhovne vrednosti, zdrav način života i fizičko usavršavanje.

Najvažniji deo manifestacije biće svečana ceremonija otvaranja, Parada Zastava, tokom koje će učesnici defilovati sa zastavama svojih zemalja. Ceremoniji će prisustvovati predstavnici ambasada država učesnica i gradskih strukrura, koji će održati pozdravne govore.

Nagrade uključuju diplome, medalje i pehare za grupe, dok će najbolji imati priliku da osvoje stipendije za učešće u Letnjoj Međunarodnoj Akademiji Muzike i Igre u Solunu 2025. godine.

Prijave su otvorene do 15. novembra na sajtu www.danceolympiad.org.

Video: Balkan Alians