AKTUELNO

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala ‘Zlatnog ćurana’ za životno delo, otvorio je večeras u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije ‘Dane komedije’ koji će trajati do 27.marta.

Doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus, ovogodišnji dobitnik najviše nagrade festivala ‘Zlatnog ćurana’ za životno delo, otvorio je sinoć u Jagodini tradicionalni 47. festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije ‘Dane komedije’ koji će trajati do 27.marta.

Statuetu "Zlatnog ćurana" Ejdusu je uručio gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović, a predstavnica Komercijalne banke novčani deo nagrade.

- Drago mi je i strećan sam što sam u društvu svih bardova glume Srbije koji su dobili ovu nagradu - rekao je Ejdus i poljubio "Zlatnog Ćurana".

- Ovo mi je veoma značajno, možda najznačajnije priznanje koje dobijam od komedija koje spadaju u žanr koji je najzahtevniji i traži veliki rad - rekao je Ejdus.

Komediju smatram vrhuncem glumačkog umeća, istako je Ejdus i dodao da mu je "nagrada postrek za dalji rad".

- Jesam u godinam kada treba da razmišljam o prestanku rada, ali mi to ne pada na pamet - rekao je Ejdus i festival proglasio otvorenim.

Sat vremena pre otvaranja festivala, u foajeu Kulturnog centra otvorena je izložba fotografija "Vlastimir Đuza Stojiljković", posvećena ovom glumcu, koji je umro pre tri godine, a dobitnik je nagrade "Zlatni ćuran".

Autor izložbe je kustos Muzeja pozorišne umetnosti Srbije Biljana Ostojić.

Otvaranju festivala i izložbe prisustovao je veliki broj predstavnika javnog, kuklturnog, privrednog i političkog života Jagodine, Pomoravskog okruga, ovog dela Srbije i Boegrada.

Selektor ovogodišnjih "Dana komedije" je teatrolog dr Ana Tasić a predstave će ocenjivati publika i stručni žiru u sastavu: pozorišni reditelj Nikola Zavišić, predsednik, urednica u redakciji kulture RTS Olivera Milošević i glumac Srđan Aleksić.

Sutra uveče, na repretoaru je predstava "Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića koji je i režiser.

Pročitajte još: 65.MARTOVSKI FESTIVAL od 28. marta do 1. aprila u Domu omladine Beograda

#Dani komedije

#Jagodina

#otvaranje

'