AKTUELNO

Martovski festival - Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma biće održan po 65. put, od 28. marta do 1. aprila 2018. godine i predstavlja podršku razvoju domaćeg filma.

U organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, naš najstariji filmski festival nastavlja da podstiče razvoj domaće filmske proizvodnje.

Pored projekcija filmova visokog umetničkog kvaliteta, u takmičarskim kategorijama i revijalnom delu programa, Martovski aktivno prati savremene tokove u filmskoj umetnosti i tehnologiji, te nastavlja sa stvaranjem prilika za susret domaćih filmskih autora sa potencijalnim producentima i distributerima, bitnim ljudima iz sveta filma, kako bi im predstavili film koji su upravo završili, projekat koji je u fazi razvoja ili ideju za koju tek traže podršku.

Prošle godine Martovski je kao mesto susreta omogućio da nekoliko domaćih filmova bude otkupljeno za prikazivanje na evropskim televizijama i da nastavi svoj život na evropskim festivalima.

Ove godine organizujemo tri predstavljanja važnih regionalnih i svetskih producentskih kuća, kao i promociju velikog istočnoevropskog filmskog fonda podrške, u želji da budemo platforma preko koje će domaći dokumentarni, kratki igrani, animirani i eksperimentalni filmovi nastaviti razvoj, čini nam se, velikih potencijala.

Šta je to što razlikuje video produkciju VICE od drugih i zašto je nove generacije tako dobro razumeju i vole? O tome kako biraju likove i teme za svoje priče, kako produciraju dokumentarce u više od 60 zemalja i koje su mogućnosti za dalju saradnju sa domaćim filmskim autorima, u subotu 31. marta od 16 sati u Klubu Doma omladine govoriće kreativni direktor VICE-a Aleks Miler, vodeći autor VICE-a Srbija Galeb Nikačević i glavni urednik VICE-a u Srbiji Daniel Bukumirović.

I najveći regionalni producent dokumentarnog programa, Al Jazeera Balkans, predstaviće domaćim filmskim profesionalcima i producentskim kućama mogućnosti za saradnju.

Programska producentkinja Lejla Dedić 30. marta od 19č u Klubu Doma omladine približiće domaćim autorima kakve filmske priče i filmski stilovi su od interesa za Al Jazeeru i kakvi modeli saradnje ove TV kuće sa eksternim produkcijama postoje, omogućavajući tako insajderski uvid u programsku koncepciju Al Jazeere.

"Ex Oriente Film" je međunarodni program za obuku dokumentarista koji podržava razvoj i finansiranje kreativnih dokumentarnih filmova iz srednje i istočne Evrope. R

ad se zasniva na tronedeljnim radionicama sa obezbeđenim smeštajem tokom devetomesečnog perioda. Svake godine bira se do 12 projekata kojima se pruža pomoć širokog spektra stručnjaka iz oblasti filma, s tim što se svaka radionica bavi različitim fazama razvoja projekta.

Učesnici dobijaju konkretna uputstva o razvoju teme, narativa i vizuelnog stila svojih projekata, strategiji finansiranja i distribucije, kao i pronalaženju međunarodnih partnera. Kristina Bartošova iz Ex Oriente fonda biće gost 65. Martovskog festivala, i održaće prezentaciju 31. marta od 14 sati u Klubu Doma omladine Beograda.

Učešće u svim prezentacijama je besplatno, kako za filmske profesionalce i studente filmskih škola, tako i za filmske entuzijaste i ljubitelje sedme umetnosti.

#Dom omladine

#Festival

#Film

'