AKTUELNO

Projekcijom kineskog ostvarenja ‘Umetnost u pećinama provincije Gansu’ 22. marta u Jugoslovenskoj kinoteci biće otvorena Međunarodna smotra arheološkog filma, saopštili su danas iz Narodnog muzeja.

Narodni muzej u Beogradu smotru koja traje do 29. marta organizuje u saradnji sa Institutom Konfucije, Ruskim domom, Gete institutom, Italijanskim institutom za kulturu, Institutom Servantes, Helenskom fondacijom za kulturu, Kulturnim centrom Islamske Republike Iran i ambasadama Republike Azerbejdžan, Republike Turske, Ukrajine, Republike Bugarske, kao i samostalnim autorima iz Hrvatske i Srbije.

Počasni gost ovogodišnje smotre je Narodna Republika Kina, a u program je uvršteno 39 filmova iz 13 zemalja.

Publika će imati prilike da vidi filmove uz Kine, Turske, Azerbejdžana, Nemačke Italije, Španije, Grčke, Irana, Hrvatske, Bugarske, Rusije, Ukrajine i Srbije.

Filmovi svojim sadržajem u najvećoj meri donose novine iz sveta arheologije, u vidu reportaža, ali i obrazovnih filmova koji predstavljaju važna otkrića, kao i izuzetna dostignuća drevnih civilizacija.

Filmska ostvarenja su bila prikazana na uglednim evropskim festivalima arheološkog filma, poput festivala u Roveretu u Italiji, Irunu u Španiji ili u nemačkom Kilu.

Kao i prethodnih godina, filmovi se odlikuju visokim naučnim kvalitetom, ali i inovativnim pristupom kulturnoj baštini, omogućavajući na taj način, ne samo stručnjacima nego i svim zainteresovanim posetiocima da se upoznaju sa najnovijim arheološkim istraživanjima u svetu i kod nas.

Narodni muzej redovni je domaćin ove smotre od 1998. godine, kada je u saradnji sa organizatorima Festivala u Roveretu, časopisom Arćeologia Viva i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, kod nas prvi put organizovana ovakva manifestacija. Smotra nema takmičarski karakter i od samog početka je zamišljena kao revija najnovijih ostvarenja u produkciji dokumentarnog filma.

Srbija je trenutno koordinator radnom grupom za kulturu u okviru Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju BSEC i ove godine biće domaćin ministarske konferencije iz oblasti kulture, a u okviru smotre će biti prikazani filmovi zemalja BSEC-a: Rusije, Grčke, Turske, Ukrajine, Bugarske, Azerbejdžana i Srbije.

Pročitajte još: ORTHODOX CELTS 17. MARTA U DOMU OMLADINE!

#Beograd

#Film

'