AKTUELNO

U nedelju 08. septembra knedle slave mini jubilej, po peti put obeležava se Svetski dan ove tradicionalne poslastice koja poslednjih godina doživljava pravu renesansu!

Foto: Foto/@worldknodelday

Ideja koja je potekla iz Srbije sve više poprima internacionalni karakter, a sa razvojem brojnih prodavnica fokusiranih na ovaj specijalitet knedle postaju sve dostupnije, a sa novim ukusima i interesantnije.

Foto: Pixabay.com

Inicijatori ove ideje pozivaju vas da se pridružite proslavi svetskog dana i kod kuće pripremite knedle sa šljivama! Knedle - tradicija u kojoj su uživale generacije i generacije ljudi širom sveta, a među njima i Nikola Tesla, Mocart i car Ferdinand, poslednjih godina doživljavaju pravu renesansu! Ovo jelo koje je popularno širom Evrope, postalo je predmet zanimanja brojnih vrhunskih kuvara koji svojom kreativnošću maltene svakoga dana donose neke nove kombinacije ukusa.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Tako su od onih najjednostavnijih sa šljivama i kajsijama, napomenućemo ništa manje popularnim i dan danas, nastale knedle sa različitim punjenjima poput onih sa pistaćima, egzotičnim voćem poput marakuje, yuzu-a, maline sa slatkim sirom, slanih varijacija sa pršutom i rukolom, različitim vrstama sireva, spanaćem i brojnih drugih ukusa. Pored razvoja različitih ukusa, recimo da je u Italiji pokrenut i festival posvećen knedlama, na kome je i Srbija ove godine imala svoje predstavnike koji su organizatorima prezentovali proizvode. Knodelfest se održava na Dolomitima u mestu Imer sa oko 1.000 stanovnika, a koji je ove godine posetilo preko 40.000 ljudi tokom dva dana što dovoljno govori o povratku tradicije na velika vrata!

Foto: Foto/@worldknodelday

Da je naša zemlja ozbiljno pozicionirana na svetskoj „knedla“ mapi govori i činjenica da je upravo ideja za pokretanje svetskog dana došla iz Srbije, a koju su brojne druge zemlje danas prihvatile i obeležavaju ovaj dan.

Kako je reč o mini jubileju koji knedle slave, iz jedne od specijalizovanih prodavnica za knedle u Bežanijskoj ulici najavljuju da će ovaj put Svetski dan obeležiti sa knedlama od koje je sve i počelo – knedlama sa svežim šljivama, baš onakvim kakve su pripremale naše bake.

Autor: Dalibor Stankov