AKTUELNO

Nekadašnji predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito je bio ugledni gost u različitim državama, a često je dobijao i brojne poklone. Danas se ti isti darovi čuvaju u Muzeju Jugoslavije u Beogradu, gde posetipco mogu zaviriti u bogatu zbirku koja obuhvata sve – od egzotičnih umetničkih dela do dragocenih ručno izrađenih predmeta.

No, među brojnim darovima, jedan poklon posebno se izdvaja – četiri mala kamenčića s Meseca, doneta od strane astronauta Nila Armstronga i Baza Oldrina. Ovi kamenčići, koji su stigli u ruke Josipa Broza Tita, danas su deo muzejske zbirke u Beogradu i predstavljaju vredan deo istorije.

Prema rečima istoričarke Nevene Kovačević, koja je ovu priču podelila na Instagram stranici „Putevima srpske istorije“, ovi kamenčići imaju procenjenu vrednost od neverovatnih 500.000 dolara, kako je utvrdila NASA. Kamenčići su Jugoslaviji darovani 1970. godine kao poseban poklon od tadašnjeg predsednika SAD-a, Ričarda Niksona.

Tito je trojici astronauta dodelio Orden Jugoslavenske zvezde s lentom, a oni su se potom provozali kroz Beograd u otvorenom automobilu. Poseta je izazvala veliko uzbuđenje među građanima Beograda koji su izašli na ulice kako bi promatrali ovaj događaj.

Uz kamenčiće s Meseca, astronauti su doneli i zastavu FNRJ koja je putovala s njima na Mesec i vratila se. Kovačević objašnjava da darivanje kamenčića i poseta astronauta Jugoslaviji – jedinoj komunističkoj zemlji na njihovoj ruti – odražava jedinstvenu poziciju Jugoslavije tokom Hladnog rata.

Autor: Jovana Nerić