AKTUELNO

Astronauti Sunita "Suni" Vilijams i Beri “Buč” Vilmor zaglavljeni su na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) već dva i po meseca zbog problema sa letelicom “Starlajner” kompanije “Boing”, koja je trebalo da ih vrati na Zemlju nakon svega osam dana misije.

NASA je saopštila plan da se astronauti vrate na zemlju letelicom SpaceX-a, što bi moglo da se desi tek u februaru 2025. godine.

“Starlajner” je pretrpeo kvarove na pet od svojih 28 potisnika tokom putovanja na ISS u junu.

Ti potisnici su ključni za manevrisanje i ponovni ulazak u Zemljinu atmosferu, zbog čega američka svemirska agencija NASA razmatra alternativne opcije za povratak astronauta. NASA, naime, razmatra da li da upotrebi “Starlajner” za povratak misije, uprkos tehničkim pitanjima, ili da upotrebi letelicu “Kru dregon” kompanije Ilona Maska “SpejsX”. To bi bilo ponižavajuće za “Boing” kojem je NASA dodelila ugovor vredan 4,2 milijarde dolara da napravi “Starlajner” kao taksi za astronaute do orbitalne stanice.

Tri scenarija katastrofe: Ako uđu u atmosferu pod pogrešnim uglom...

Rudi Ridolfi, bivši komandant američkih Svemirskih sistema, izneo je u intervjuu za “Dejli mejl” tri scenarija katastrofe koja bi mogla da se dogodi ako NASA izabere “Starlajner” i letelica pokuša da ponovo uđe u atmosferu Zemlje pod pogrešnim uglom.

Ukoliko je ugao ponovnog ulaska letelice previše strm, kapsula bi mogla da izgori u Zemljinoj atmosferi usled trenja, a dvoje astronauta bi u tom slučaju “isparilo nasmrt”.


Ako je ugao previše plitak, letelica bi mogla da se odbije od atmosferu i ostane u svemiru.

Tu je i mogućnost dodatnih kvarova potisnika na putovanju nazad. Ako se pokvari još više potisnika, astronauti bi mogli ostati da lebde u svemiru, sa svega 96 sati kiseonika i struje preostalih za pokušaj bezbednog povratka.

Neki stručnjaci čak sugerišu da, ako bi se “Starlajnerov” sistem pogonski sistem pokvario nakon odvajanja od ISS, mogao bi da otrgne kontroli i čak udari u orbitalnu stanicu.

Smrtonosna matematika

“Tajm” piše da se ne može ući u avion ako je verovatnoća da nećete živi stići kući 1:270. Ali, NASA te šanse smatra prihvatljivom projekcijom LOC – ili gubitka posade – za boravak od 210 dana na ISS.

Prevazilaženje te “smrtonosne matematike” bilo je na umu zvaničnika NASA-e na konferenciji 14. avgusta tokom koje se diskutovalo o naporima da se obezbedi da astronauti prežive povratak kući, navodi portal.


Početkom avgusta je NASA otkrila da razmatra slanje praznog “Starlajnera kući”. Umesto ove letelice, NASA bi mogla izabrati “Kru dregon” kapsulu da vrati astronaute. Kapsula je namenjena da nosi četvoro ljudi za petomesečni boravak na ISS od septembra, ali bi bila lansirana sa samo dve osobe kako bi ostala dva prazna mesta za zaglavljene astronaute da se vrate kući u februaru 2025.

To bi zahtevalo sklanjanje dvoje ruskih astronauta sa njihovih planiranih mesta u letelici kako bi stali Vilijamsova i Vilmor. Pojavila se i još jedna zanimljiva dilema - pitanje kompatibilnosti svemirskih odela sa letelicom. Ako Vilmor i Vilijamsova krenu nazad kući u "Kru dregonu" trebaće im nova odela, jer "Boingova" nisu kompatibilna sa letelicom "SpejsX-a", piše "Kvarc".

"Boing" se kune u "Starlajner"

Nakon što je ovaj mogući plan objavljen, iz “Boinga” su 7. avgusta saopštili da “veruju u sposobnosti Starlajnera i njegovu racionalnost leta” (izraz za razloge zašto se svemirska misija smatra prihvatljivo bezbednom za sprovođenje).

Zvaničnici Boinga insistiraju da “Starlajner” može da vrati astronaute u bilo kom trenutku i podjednako brane svoju svemirsku letelicu, koja je već napravila rupu od više milijardi dolara i u kompaniji i u budžetu NASA-e.

Ranije ovog meseca je "Boing" saopštio da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu "Starlajner", dok “Dejli mejl” navodi da su problem sa “Boingovim” putničkim avionima – uključujući turbulencije, mehaničke kvarove i druge incidente – ukupno koštali kompaniju najmanje tri milijarde.

Inženjeri “Boinga” i NASA-e su testirali “Starlajnerove” sisteme na tlu i u svemiru. Ali, stalni problemi – uključujući curenje helijuma i pregrevanje potisnika – podstakli su zabrinutosti u vezi pouzdanosti letelice za bezbedan povratak na Zemlju, navodi Businesstoday.in.

Iako su NASA i "Boing" rekli da će "Starlajner" provesti najmanje osam dana na ISS, zvaničnici ističu da je ovo probni let dizajniran da otkrije probleme. Stoga, kako kažu, nije iznenađenje što nije sve prošlo savršeno, kako piše "Njujork tajms".


"Starlajner" usidren na modul "Harmoni" na ISS 13. juna
Zvaničnik "Boinga" je u intervjuu za list objavljenom u nedelju rekao da nije iznenađen što su astronauti zaglavili u svemiru zbog njihove letelice "Starlajner". Menadžer programa “Starlajner” Mark Napi rekao je “Njujork tajmsu” da nije iznenađen što je letelica tamo zaglavljena i da mu je “žao što nije unapred upravljao očekivanjima”.

- Mislim da smo svi znali da će to trajati duže od toga. Nismo proveli mnogo vremena razgovarajući o tome koliko još dugo, ali mislim da žalim što nismo prosto rekli “ostaćemo gore dok ne završimo sve što želimo da uradimo” – rekao je on, preneo je Futurism.com.


"Buč i Suni su bezbedni"

Portal ukazuje da, iako NASA insistira da dvoje astronauta nisu “zaglavljeni”, deluje očigledno da jesu - prema normalnom razumevanju pojma.


"Ne znam za vas, ali ako bih zaglavio na aerodromu na sedam meseci duže od očekivanog, to bi se definitivno kvalifikovalo kao zaglavljeni", naveo je u postu na "X" Delijan Asparukov, osnivač i predsednik kompanije "Varda spejs industriz" koja ima za cilj proizvodnju lekova i drugih materijala u svemiru.

Ali, NASA ističe da su astronauti bezbedni i da imaju sve potrebno.

“Buč i Suni su bezbedni na stanici gde rade zajedno sa posadom Ekspedicije 71. Takođe su aktivno uključeni u testiranje Starlajnera i tehničke sastanke. Buč i Suni mogli bi da se vrati kući Starlajnerom u vanrednom slučaju. Agencija takođe ima na raspolaganju druge opcije, i za nepredviđene slučajeve i normalno planiranje povratka”, navodi NASA u svom poslednjem izveštaju o statusu posade.

Agencija je istakla da astronauti imaju na ISS sve što im je potrebno, uključujući hranu, vodu, odeću i kiseonik, kao i da se često lansiraju misije ponovnog snabdevanja.

Ipak, duži boravak u svemiru nosi određene rizike po astronaute. Produženo vreme u mikrogravitaciji predstavlja različite rizike po njihovo zdravlje, piše WION. Izveštaji sugerišu da Sunita trpi značajne zdravstvene probleme, posebno brz gubitak gustine kostiju, slično osteoporozi, jer kosti ne podnose težinu u uslovima mikrogravitacije.

"Svaki let je rizičan"

NASA je takođe ukazala da su probni letovi sa posadom rizični po sebi i da – iako misije rotacije deluju rutinski – ni one nisu bez rizika.

“Posao NASA-e je da proceni te rizike i utvrdi da li su prihvatljivi za posadu pre svakog leta”, navodi agencija.

NASA tek treba da objavi plan povratka Vilijamsove i Vilmora, što se očekuje uskoro. Agencija je prethodno dala sebi rok do sredine ili kraja avgusta za donošenje odluke.

Autor: Dubravka Bošković