AKTUELNO

U okviru festivala beogradskoj publici predstaviće se jedan od najznačajnijih svetskih vokala, najveća portugalska zvezda Dulse Ponteš.

Pod sloganom "Be connected", od 16. do 21. marta biće održan 19. Gitar art festival, a kao najveća zvezda najavljena je portugalska pevačica Dulse Ponteš koja će svoj prvi koncert u Beogradu održati 20. marta u Sava Centru.

Ponteš, za koju kažu da je vratila fado na scenu nakon jaza koji je nastao posle Amelije Rodrigez, ali koja je sarađivala i sa Morikoneom, Bočelijem, Karerasom, proslaviće u Beogradu 30 godina svoje karijere i predstaviti numere sa svog novog albuma.

Direktor festivala Boško Radojković najavio je na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda da će na otvaranju u Domu omladine Beograd nastupiti Duo "As sad brothers" - Serđo i Odair koji se nakon 13 godina vraćaju u Beograd.

Ovaj brazilski sastav je proglašen jednim od najboljih gitarskih dua, osvojili su nagradu "Gremi" i nastupali sa Pakitom Di Riverom.

Za 17. mart Radojković je najavio "Beogradski gitarski dan" kada će tokom 12 sati publici se predstaviti najznačajniji domaći gitaristi - od rok sastava, preko kantautora do najvećih klasičnih, džez i etno gitarista.

Na Trgu Republike biće postavljena instalacija u obliku gitare visoka 12 metara, kao i izložba posvećena najvećim imenima koja su prošla kroz "Gitar art festival" za 18 godina, dok će se u Domu omladine srpskim muzičarima pridružiti Majkl Hil Bluz Mob trio iz Njujorka.

Program u Domu omladine biće potpuno besplatan, te Radojković najavljuje zapravo školu gitare za celu porodicu, posebno one najmlađe.

Trećeg dana festivala, 18. marta, predstaviće se duo "Mushalica", koji čine gitarista Zoran Anić i harmonikaš Nenad Ljubenović, koji će prezntovati svoje "savremeno čitanje tradicionalne muzičke baštine".

Nakon njih publiku očekuje Hoakin Klerč, jedan od vodećih svetskih gitarista, profesor na Konzervatorijumu u Dizeldorfu, a za kraj večeri najavljen je "Puerto Flamenco", sastav iz Sevilje koji neguje "teatar flamenko" i pruža, prema rečima organizatora, nesvakidašnji scenski doživljaj.

Ponedeljak, 19. mart, rezervisan je za nastup dua "Melis" - španske gitariskinje Suzane Prieto i grčkog gitariste Alekisa Muzurakis koji slave 19 godina zajedničkog rada, kao i za koncert "Entropia", koji je osmišljen kao fuzija dva velika umetnika - trubača Pačo Floresa i gitariste Hesusa Pingvina Gonzalesa.

Srđan Bulatović i Darko Nikčević iz Podgorice predstaviće svoj ansambl kao spoj Balkana, Mediterana i orjenta.

Radojković je posebnu pažnju skrenuo na program "Gitarske integracije", koji će ove godine biti posvećen kompozitorima, te će tako četiri kompozitora - Nejs Kuhar, Aleksandar Sedlar, Golfam Kajam i Marek Pasienci uz mentorstvo Dušana Bogdanovića pisati novo delo - "Evropsku gitarsku svitu", koju će činiti pet stavova i koja će biti izvedena na zatvaranju festivala.

To je samo deo programa poslednje večeri "Gitar arta", jer će se publici predstaviti i Peter Giran, koji je pobedio u najstarijoj kategoriji takmičenja prošle godine.

Veliko finale biće nastup "World Guitar Orchestra", oformljenog od strane festivala prošle godine, kome će se sada pridružiti članovi orkestra "El Sistema Srbija", sve pod vođstvom Tomasa Ofermana i Herarda Estrade.

I ove godine biće organizovane majstorske radionice, teorijska predavanja i diskusije, kao i takmičenja solo gitara i gitara u kamernoj muzici u više kategorija.

#Beograd

#Festival

#Gitar art festival

#koncert

'