AKTUELNO

Nakon što je doneta odluka da stariji članovi britanske kraljevske porodice ne smeju da lete zajedno, kralj Čarls i princ Vilijam ušli su u sukob.

Naime, kralj je naterao svog najstarijeg sina da potpiše dokument kojim se odriče i preuzima punu odgovornost za pretnju nasleđu, nakon što je odlučio da poleti helikopterom zajedno sa svojom suprugom, Kejt Midlton i njihovom decom.

Kako je naveo "The Sun", još pokojna kraljica Elizabeta II je zamolila Vilijama da ne koristi heliktopter, nakon što je jednom prilikom prizemljen zbog kvara.

"Nakon što mu je dijagnostikovan rak, kralj Čarls, možda podsećajući na vlastitu smrtnost, ponovio je zabrinutost svoje pokojne majke. Kada je Vilijam odbio da prestane da leti sa svojom porodicom, Čarls je insistirao da potpiše službeni dokument, priznajući uključene rizike i preuzimajući punu odgovornost za svoje postupke," izjavio je kraljevski pisac, Robert Džobson.

Međutim, Vilijam voli da leti helikopterom više od bilo čega pa je ipak odlučio da izignoriše molbu svoje bake ali i ogluši se o nepisano pravilo kraljevske porodice i odveze Kejt, Džordža, Šarlot i Luja 115 milja od palate Kensington u Londonu do njihove porodične kuće u Anmer Holu, Norfolk.

Princ Vilijam je obučeni pilot RAF-a, koji je dve godine leteo za "East Anglia Air Ambulance", a 2021. godine pozajmio je helikopter vredan 5.4 miliona funti kako bi zadržao svoje sate letenja za svoju pilotsku dozvolu.

Kako je takođe navedeno, u slučaju nezgode tokom leta, princ Hari (39) bi nasledio presto, što sigurno povećava kraljevu zabrinutost.

Autor: Dubravka Bošković