AKTUELNO

Tesla je imao opsesiju brojem tri i njegovim multiplicitetima. Često je ponavljao radnje u serijama od tri, kao što je ulazak u zgradu ili pranje ruku tri puta zaredom. Sve je delio brojem tri, a voleo je i da računa zapreminu tanjira i posuđa.

Nikola Tesla je posebnu pažnju pridavao brojevima 3, 6 i 9. Ta njegova opsesija i danas intrigira, a evo šta se zna o naučnoj temi sa uplivima spiritualnosti.

Genijalni Nikola Tesla pokazao je interesovanje za ove brojeve još u detinjstvu. Te brojeve često je viđao u snovima i verovao je da su oni znak iz svemira. Kako je rastao, Tesla je počeo da proučava matematička i duhovna svojstva tih brojeva. Otkrio je da su prisutni u svim aspektima svemira, od najmanjih čestica do najvećih galaksija.

Foto: Wikipedia.org/Napoleon Sarony

Smatrao je da su su brojevi 3, 6 i 9 osnova univerzuma. Istakao je je da su oni "ključ svemira" i da ćemo, ako samo shvatimo njihovo pravo značenje, moći da otključamotajne kosmosa.

Vera u moć ovih brojeva dovela ga je do razvoja niza teorija o svemiru. Na primer, smatrao je da je broj 3 ključ za razumevanje strukture materije, broj 6 ključ za razumevanje toka energije, a broj 9 ključ za razumevanje prirode svesti.

Naučna zajednica nikada nije u potpunosti prihvatila Tesline teorije o brojevima 3, 6 i 9. Međutim, njegova fascinacija ovim brojevima nadahnula je mnoge ljude da ih dalje proučavaju. Sada postoji sve veći broj istraživanja koja sugerišu da ti brojevi zaista mogu da imaju dublje značenje nego što smo pre mislili.

Broj 3 često se povezuje sa trojstvom, dok se broj 6 povezuje sa šest dana stvaranja. A broj 9 često se povezuje sa savršenstvom.

Tesla je izračunao da su planete povezane s ovim brojevima. Važno mesto zauzimaju brojevi "binarnog sistema" čiji model funkcioniše na ovaj način: počinje se od jednog i nastavlja sa dupliranjem brojeva. Ćelije i embrioni funkcionišu po istom sistemu.

Autor: Jovana Nerić