AKTUELNO

U majskom prevratu 1903. godine pored kralja Aleksandra i kraljice Drage, ubijeno je još 200 članova porodice Obrenović, kumova i bliskih prijatlje, ali je Opštinski sud u Gornjem Milanovcu 2004. godine utvrdio da postoje živi članovi nekadašnje srpske dinastije

Dugo se verovalo da srpska kraljevska porodica Obrenović nije imala živih potomaka i da je ugašena1903. kada su ubijeni kralj i kraljica i ostali članovi dinastije. Ipak, 2004. godine Opštinski sud u Gornjem Milanovcu posle višegodišnje rasprave utvrdio je da postoje živi potomci - braća Srboljub i Slobodan Jakovljević.

Oni su potomci Jakova Obrenovića, polubrata kneza Miloša, vladara Srbije od 1815. do 1839. i u drugom periodu od 1858. do 1869. godine.

ŽENA OSNIVAČ DINASTIJE OBRENOVIĆ

Foto: Printscreen:vikipedija

Zanimljivo je i da je osinivačica loze Obrenovića zapravo Jakovova i Miloševa majka Višnja. Ona je iz prvog braka sa Obrenom Martinovićem dobila Jakova, Milana i Stanu, a nakon njegove smrti se preudala za Teodora Mihailovića. Sa njim je izrodila Miloša, Jovana i Jevrema, a posle nekog vremena, Jakov i Milan pozivaju majku i polubraću k sebi. Tada su Miloš, Jovan i Jevrem Teodorović, svom prezimenu dodali i prezime starije polubraće - Obrenović.

KO JE PRINC PREDRAG?

Na društvenim mrežama poslednjih nekoliko godina kao zvanični princ dinastije Obrenović predstavlja se princ Predrag Obrenović Jakovljević. Većina potomaka odredila je upravo njega za Prvu Glavu Kraljevske Kuće Obrenović. Ako je suditi po fotografijama i frizuri, princ Predrag jako podseća na svog pretka kneza Milana Obrenovića.

„Ja sam direktan potomak gospodar Jakova Obrenovića, brata vojvode Milana Obrenovića i brata po majci kneza Miloša Obrenovića u šestom kolenu po pravoj liniji. Potomci gospodar Jakova Obrenovića danas žive u Kragujevcu, Gornjem Milanovcu, Čačku, Kruševcu, Beogradu, Novom Sadu, takoreći svim krajevima Srbije, ali i širom Evrope. Ostali su i na svome imanju u selu Brusnica, gde je Obren, prvi Višnjin muž, živeo sa porodicom. U Srbiji i van nje danas živi blizu sto Jakovljevih potomaka. Svoje poreklo rešenjima iz Opštinskog suda u Gornjem Milanovcu potvrdilo je 50 potomaka“

Kazao je jednom prilikom princ Predrag Obrenović Jakovljević u intervju za domaće medije. On je pričao i o tome kako je saznao za svoje poreklo:

„Moje prvo sećanje datira iz perioda kada sam imao oko šest godina i kada sam prvi put pitao oca za urušenu kuću koja se nalazila na našem imanju u selu Brusnica. Otac mi je rekao da je to ostalo od Obrenovića, ali nije želeo ništa više da kaže. Pored te urušene kuće nalazilo se i stoletno stablo kruške oskoruše koje je sada pod zaštitom države. Verujem da je to stablo upamtilo Obrenoviće“

Rekao je potomak Obrenovića.

Na njegovom privatnoj facebook profilu stoji da je rođen i da živi u Kragujevcu, a tu je i zajednicka fotografija sa suprugom i dvoje dece, najverovatnije da su u pitanju blizanci.

DOVEDENO U PITANJE

O pomenutom samoproglašenju Predraga Jakovljevića za princa i naslednika dinastije Obrenović svojevremeno se oglasilo i Udruženje Kraljevina Srbija, koje je upravo "pod pokroviteljstvom NJKV prestolonaslednika Aleksandra". Saopštenje je iz 2016. godine:

Foto: Pink.rs, Wikipedia.com/circa 1900

- Ni o kakvom pomirenju Kraljevskih dinastija se ne može govoriti, zato što Kraljevska porodica Obrenovića više ne postoji! Gospoda Slobodan, Srboljub, Predrag Jakovljević i ostali članovi njihovih porodica koje je sud proglasio naslednicima Obrenovića su potomci gospodara Jakova, polubrata Kneza Miloša po majci. Kraljevska dinastija Obrenović je ugašena 1903. godine. Samo potomci Kneza Miloša Velikog mogu da nose kneževsko, a potomci Kralja Milana i kraljevska dostojanstva. Potomci gospodara Jakova mogu samo da nose titulu koja im je od NjIHOVOG pretka i ostala, a ni Knez Miloš ni Kralj Milan nisu njihovi preci - navedeno je u saopštenju.

I ISTORIČARI NEGIRAJU TITULE

Mediji su kontaktirali i poznate istoričare koji nisu želeli da komentarišu potomke Obrenovića. Za Jakovljevića gotovo da nikada nisu ni čuli.

Mi smo republika i nemamo takve titule. To je privatna stvar, on sebe zove NJKV, možete i vi sebe da nazovete Mesečeva Princeza ako hoćete.

Poručio je kratko jedan od istoričara. Ujedinjeni stav struke jeste da je gotovo bizarno to što se jedan čovek u republikanski uređenoj državi prozvao Njegovim Kraljevskim Veličanstvom i princem, da to nema nikakavu težinu, nikakve pretenzije na tron nisu moguće niti su istoričari želeli da pridaju ikakav značaj čoveku koje se reklamira na ovaj način.

Autor: Dubravka Bošković