AKTUELNO

U vreme modernih tehnologija posedovanje mobilnog telefona tokom nesreće može da znači razliku između života i smrti.

Bilo da vam se automobil pokvario na sred autoputa, da su vam smetovi zavejali seoski put do kuće, ili vas je zadesila nesreća na skijanju, saveti Gorske službe za spasavanje mogli bi da vam spase glavu.

U vreme modernih tehnologija posedovanje mobilnog telefona tokom nesreće može da znači razliku između života i smrti. Ipak, iako se većna nas ne odvaja od telefona, ne znamo svi da ga koristimo u slučaju nesreće, na temperaturama koje koje idu do -20 stepeni,u delu zemlje gde je signal slab, a internet još slabiji.

Ukoliko ne možete uspostaviti poziv, pokušajte sa SMS porukom, jer je za nju potrebna minimalna jačina signala, a i troši se manje baterije.

Već smo navikli da nam se baterija istroši baš onda kada nam najviše treba, a na hladnom vremenu troši se mnogo brže.

- Kada krenete u prirodu podesite telefon na opciju za štednju baterije (Battery saving). Obavezno smanjite svetlo ekrana, isključite nepotrebne aplikacije, isključite Wi-Fi/3G kada nemate signal, isključite Bluetooth i vibracije, ali ne gasite telefon, jer operateri mogu locirati vašu približnu lokaciju ako je telefon upaljen - savetuju spasioci.

Telefon držite u unutrašnjem džepu, jer je topoliji i obavezno ponesite eksternu bateriju kad god negde krećete po ovakvom vremenu.

Ukoliko ne znate da putem aplikacija Google Maps i Viber pošaljete svoju trenutnu lokaciju, naučite, jer ove opcije mogu biti korisne ako ne znate gde se nalazite ili ne uspevate to da objasnite spasiocima ili porodici.

Saveti spasilaca: - Nosite slojevitu garderobu, jer više tanjih slojeva štiti bolje od jednog debelog - Spoljašnji sloj odeće ne bi trebalo da propušta vetar i vlagu - Ni odeća ni obuća ne smeju da stežu, da ne bi zaustavili cirkulaciju - Jakna mora da bude zatvorena oko vrata, kukova i rukava kako topao vazduh ne bi izlazio - Nemojte da nosite previše pari čarapa, biće vam hladno - Nikada u planinu ne idite sami i ne odvajajte se od grupe - Krećite se samo obeleženim planinarskim stazama - U slučaju oluje, naći zavetrinu, nikako stajati na vetru - Poneti nešto slatko, ako je moguće termos sa slatkim pićem

- Nositi sveću, jer ona u zaklonu može da podigne temperaturu za nekoliko stepeni - Ukoliko nema prirodnog zaklona od nevremena, iskopajte rupu ispod jelke - Ne sedajte na sneg zbog odmora - Obavezno sa sobom nosite baterijsku lampu - Uz konzumiranje alkohola smrzavanje nastupa mnogo ranije - Ponesite pribor za potpalu vatre - Nigde bez punog mobilnog telefona - Telefon ne treba držati u spoljašnjem džepu, već što bliže telu - Obavezno ponestite eksterno punjenje za mobilni telefon - Šaljite sms, troši manje baterije iradi i kad je loš signal - Naučite da pošaljete lokaciju

Pročitajte još: USTAO NA LEVU NOGU - Ovu frazu koristimo svakodnevno, a evo KAKVO verovanje stoji iza nje!

#Hladnoća

#Spasioci

#Život

'