AKTUELNO

Na 46. Festu, koji se sutra završava, svetsku premijeru je imao film ‘Comic Sans’ hrvatskog reditelja Nevia Marasovića, za koji je već dobio nagradu kritičara ‘Nebojša Đukelić’ za najbolji film iz regiona.

- Nikad mi se do sada nije desilo da dobijem nagradu 20 minuta pre premijere - izjavio je Marasović na današnjoj konferenciji za novinare.

Zadovoljan je reakcijom publike Festa, koje su, kako kaže, bile iznad njegovih očekivanja.

- Ovo mi je prvi komičan film i zanimalo me je kojim scenama će se publika smejati. "Comic Sans" je zapravo spoj drame i komedije, što je zapravo najteže napraviti i najviše su me obradovale rekacije tipa: Smejao sam se, a onda su mi zasuzile oči. To je ono što smo želeli da postignemo - rekao je autor hvaljenog ostvarenja "Goran".

Marasović je kazao da je pet godina radio na scenariju, koji se menjao kako se i on sam menjao, te su imali 20-tak verzija.

Prema sinopsisu, uspešni grafički dizajner Alan Despot, posle pokušaja da ponovo obnovi vezu sa svojom devojkom, odlazi na ostrvo Vis i shvata da je rastrzan između ekscentričnog oca, još jedne bivše devojke i njenog verenika.

- Želeo sam da napravim nešto što bi bilo između priče o muško-ženskim odnosima i tome kako roditelji utiču na nas, kako nas odnos sa ocem, na primer, određuje kao ličnosti - objasnio je Marasović i dodao da je bilo najteže od ljubavne tragikomedije doći na kraju do priče o ocu i sinu.

Foto: Tanjug

O kinematografiji u regionu, hrvatski reditelj kaže da se situacija pomakla u poslednjih 10-15 godina, podsetivši da su devedesete godine bile crni period hrvatskog filma.

On je rekao i da mu "malo ide na živce" činjenica da na stranim festivalima uvek iz ovog regiona očekuju ratne teme ili priče o teškoj socijalnoj sutuaciji.

Marasović smatra da region bivše Jugoslavije ima mnogo toga više i bolje da ponudi od ratnih tema, mada kaže da se i one mogu na različite zanimljive načine obraditi pa i sam trenutno radi na jednom takvom filmu.

#Fest

#Festival

#Nagrada

'