AKTUELNO

Priča dečaka Dejvida Filipa Vetera nastavlja da inspiriše svet i pola veka nakon njegovog rođenja.

Promenio je živote miliona ljudi, a ostao je upamćen kao "dečak koji nikada nije dotakao svet, ali je svet osetio njegov dodir", što i stoji istaknuto na njegovom spomeniku.

Dejvida Filipa Vetera lekari su odmah po rođenju lekari otrgli od majke i smestili ga u plastični balon, koji nikada nije napustio. Razlog tome bila je rerka bolest od koje je bolovao - SCID (teške kombinovane imunodeficijencije).

Kao treće dete u porodici rodio se 1971. godine u Teksasu. Imao je stariju sestru Ketrin i brata Dejvida Džozefa, koji je u detinjstvu preminuo od iste bolesti kao i Dejvid Filip.


Kada je par saznao da će imati još jednog dečaka, lekari su rekli da postoji 50% šanse da će se roditi sa SCID-om. To se i dogodilo.

Kako je živeo?

Specijalisti su smatrali da će držanje Dejvida u plastičnom, sterilnom balonu biti kratkotrajno i mislili su da će se dečak izlečiti do njegove druge godine. Na kraju, bio je zatvoren u balonu tokom celog života kako bi bio zaštićen od virusa i bakterija koje bi bile fatalne za njega.

Osoblje Teksaškog bolničkog centra, gde je Dejvid proveo svojih prvih 5 godina života, pitalo se da li je etično odgajati dete u balonu, ali su se na kraju složili da jeste.

Sve što je dolazilo u kontakt sa dečakom moralo je pretodno da se steriliše i ubaci kroz vazdušne otvore. Čak i hrana.

Majka ga zagrlila posle pet godina


Pet godina kasnije dobio je poklon koji mu je omogućio da se kreće. Odelo je dizajnirano od strane NASA inžinjera, koje je izgledalo kao odelo astronauta. Oni su dizajnirali i balon u kome je prethodno živeo.

Zahvaljujući svemirskom odelu, koje je u to vreme vredelo 50.000 dolara, Dejvidova majka, Kerol En, mogla je da drži i zagrli svog sina prvi put 29. jula 1977, kada je Dejvid imao pet godina.

Operacija

Kako je medicina napredovala lekari su predložili novu proceduru. Reč je o transplataciji koštane srži koja je obavljena 1983. godine. Mali Dejvid Filip podvrgnut je do tada nerazvijenoj tehnici, a donor mu je bila starija sestra Ketrin.

Nažalost, nakon četiri meseca, sa samo 12 godina, Dejvid Veter je preminuo od limfoma, raka za koji je kasnije potvrđeno da je u njegov sistem uneo "Epstein-Barr" virus, koji je bio u stanju mirovanja u srži njegove sestre.


Veruje se da je Dejvid bio poslednja osoba koja je ikada stavljena u plastični balon.

Autor: Dubravka Bošković