AKTUELNO

Nekim stvarima jednostavno nije mesto u novčaniku.

Koliko često čistite novčanik i proveravate šta sve ima u njemu? Jednostavno, sledećih pet stvari odmah izbacite iz njega.

1. Zapisane pinove i šifre

Nije jednostavno zapamtiti sve šifre i pinove koje koristite, ali nikako nemojte da ih držite u novčaniku, jer to je recept za katastrofu.

Pokušajte da ih memorišete, a zapisane morate da ih držite dalje od kartica, na nekom sigurnom mestu, na primer kodirane u mobilnom.

2. Kartice koje retko koristite

U novčaniku treba da budu samo kartice koje redovno koristite, i to u nekom sigurnom pretincu. Šteta ako izgubite karticu koju ne koristite često može biti ogromna. A ako izgubite novčanik imaćete previše posla sa otkazivanjem kartica koje retko koristite.

Brojevi koje treba da nazovete u slučaju da izgubite kartice treba da vam budu na nekom sigurnom mestu, ali nikako u novčaniku.

3. Rezervni ključ

Ako izgubite novčanik u kom ste imali dokumenta sa adresom prebivališta i rezervni ključ od kuće, to je najlepši poziv provalnicima da vas posete i da vas opljačkaju bez muke.

4. Računi

Ako se na računu nalazi poslednjih pet brojeva neke vaše kartice, to može da pomogne veštom lopovu da pronađe sve podatke o vama. Zato račune čuvajte na nekom sigurnom mestu, a novčanik će vam biti uredan.

5. Rodni list

Rodni list je jedan od dokumenata koji su izuzetno važni i bila bi katastrofa da se izgube, pa mu samim tim nije mesto u novčaniku.

N. Petričević

#Novac

#Novčanik

'