AKTUELNO

Gruzijski nacionalni balet Sukhishvili stiže u Beograd za samo tri dana! Jedan od najslavnijih ansambala na svetu predstaviće se beogradskoj publici spektakularnim nastupom 12. aprila 2024. godine.

Publika će imate prilike da uživa u impresivnoj koreografiji koja svojim pokretima prati orkestar sačinjen od jedinstvenih instrumenata, a koji su ogledalo autentičnog gruzijskog plesa više od 75 godina.

Neverovatnim umećem na sceni i uzbudljivim koreografijama, koje slove za "one koje prkose gravitaciji", stekli su nazive poput „leteći Gruzijci“, „osmo svetsko čudo“, „uragan na pozornici“, „čudo iz Gruzije“, „poezija u pokretu“, a nekoliko puta proglašeni su "najboljim performansom na Brodveju".

Kompleksna i zahtevna koreografija spaja savršeno sinhronizirane pokrete trupe sa zadivljujućim tehničkim umećem pojedinačnih izvođača: energični muški plesači spretno lete kroz zrak sudarajući se mačevima i bodežima, takmičeći se u dinamici pokreta i visini skoka kako bi osvojili naklonost elegantnih plesačica koje graciozno lebde pozornicom.

Foto: Promo

Zaštitni znak Sukhishvili ansambla je „ples na prstima“, zahtevni koreografski pokret koji se uči od pete godine i neprestano usavršava tokom života. Inače, taj pokret sadrži element zavođenja: dugo se verovalo da je nedopustivo pred lepom ženom moliti na kolenima, ali na prstima – za to je potrebna posebna veština koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Očaravajućim kostimima ansambl je uticao i na svet mode, tačnije 50-ih i 60-ih godina izrađivali su ih u saradnji s modnim kućama Chanel, Yves Saint Laurent, Giorgio Armani i Christian Dior.

Gruzijski balet Sukhishvili jedini je plesni ansambl koji je postavio svetski rekord na slavnoj pozornici milanske La Scale. Koncert je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

Sukhishvili su osnovani 1945. godine i brzo su stekli ugled koji se proširio širom sveta. U preko 75 godina postojanja, nastupali su u više od 100 zemalja na svim kontinentima. Na više od 300 regionalnih i svetskih turneja s oko 20.000 nastupa oduševili su preko 90 miliona ljudi i pozicionirali gruzijski ples na kartu sveta.

KARTE SU U PRODAJI NA MTSDVORANA.RS

Autor: