AKTUELNO

Verovatno ne postoji čovek koji nije iskusio osećaj potpunog straha kada slučajno proguta žvakaću gumu. Mnogima tada kroz glavu prolazi spoznaja da će se ona verovatno "zaglaviti" u želucu sledećih sedam godina, piše LAD Bible.

Profesor kliničke gastroenterologije Sajmon Trevis, koji radi na Univerzitetu Oksford, otkrio je da to zapravo nije istina.

Evo koliko je opasno gutanje žvakaće gume

On je u razgovoru za CNN razotkrio mit o gutanju gume za žvakanje. Objasnio je da je ideja da žvakaća guma stoji u našim želucima sedam godina jednostavno "bapska priča".

"Nemam pojma odakle je došao taj mit. Pretpostavljam da je nastao jer je neko hteo da spreči svoju decu da žvaću žvakaću gumu", rekao je prof. Trevis te je upozorio da redovno gutanje žvakaće gume može biti štetno.

Objasnio je da bi se gutanje tri ili više žvakaćih guma dnevno smatralo preterivanjem.

"Ne bih rekao da je guma za žvakanje zdrava"

"Ako progutate žvakaću gumu, ona će proći kroz želudac, ući u creva i proći nepromenjena kroz drugi kraj. Ima slučajeva da se žvakaća guma zadrži u crevima male dece, pa čak i dece ako su progutali par njih i onda izazove opstrukciju, ali u više od 30 godina specijalističke gastro prakse nikada nisam video takav slučaj", ispričao je prof. Trevis.

Foto: Unsplash.com

Profesor Trevis nije jedini koji je razotkrio ovaj mit, budući da je dr. Aron Kerol, profesor pedijatrije i glavni naučnik na Univerzitetu Indijana, napisao nekoliko knjiga u kojima razotkriva uobičajene mitove o ljudskom telu.

Dr. Kerol se složio da vam gutanje žvakaće gume neće učiniti nikakvu štetu, no ipak je savetovao ljude da to ne rade.

"Nema nikakvu hranjivu vrednost. Žvakaća guma napravljena je od zaslađivača, aroma i mirisa na bazi gume koja je mešavina elastomera, smola, masti, emulgatora i voskova. Stoga ne bih rekao da je zdrava", kazao je.

Oni koji imaju problema s gastrointestinalnim traktom te koji imaju Kronovu bolest, trebali bi izbegavati žvakaće gume jer im može trebati više vremena da izađu iz njihovog organizma.

Autor: